Just Add Water (2008)

Regie: Hart Bochner | 87 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Dylan Walsh, Tracy Middendorf, Danny DeVito, Justin Long, Jonah Hill, Anika Noni Rose, Brad Hunt, Emily Arlook, Lindsey Axelsson, Penny Balfour, John Balma, Lucy DeVito, Chelsea Field, Lee Garlington, Michael Hitchcock, Joey Kern, Melissa McCarthy, Nate Mooney, Ahna O’Reilly, Will Rothhaar, Jonathan Sachar, Ashley Sherman, Cerina Vincent, Tracey Walter

What’s the American Dream? Life, liberty and the pursuit of happiness. Dit mantra staat synoniem met de aantrekkingskracht van Amerika, een land van uitersten. Waar grote armoede heerst maar waar ook iedereen een kans heeft op succes. De vrije ondernemersgeest en het gevoel van avontuur vinden we terug in vele Amerikaanse films en boeken. De Amerikaanse ondernemersgeest is een gevierd cultureel ideaal, ten tijde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, ook in de race van 2008 tussen Barack Obama en John McCain, wordt dit ideaal altijd wel een paar keer aangehaald: de vrije denker en ondernemer die zijn dromen weet waar te maken door standvastig en moedig te zijn.

‘Just Add Water’ is in feite een lofzang op dit ideaal. Het verhaal over de suffige Ray Tuckby die gevangen zit in een monotoon en vervelend bestaan lijkt perfect om dit te onderstrepen. Trona, het stadje waar Ray zijn hele leven al gewoond heeft, is een vergeten plek aan de moderne Amerikaanse ‘New Frontier’. Ooit een prachtige plek met waternatuur en mooie herinneringen, is het nu een vervallen woestenij, kapot gemaakt door onder meer een dichtbijgelegen chemische fabriek en een drugsdealende huisjesmelker. Ray heeft de stad echter nooit de rug kunnen toe keren zoals veel anderen wel gedaan hebben. Hij droomt namelijk nog vaak van het paradijselijke Trona uit zijn jeugd. Zijn dagelijkse sleur wordt echter doorbroken door Merl, een zelfstandig ondernemer die een tankstation opent in Trona. Merl is het typische voorbeeld van de Amerikaanse droom: hij is doortastend, assertief en durft risico’s te nemen om zijn dromen waar te maken. Ray neemt mede door de invloed van Merl steeds meer het recht in eigen handen en probeert de uitzichtloze situatie van Trona te veranderen; ondertussen vinden er in zijn privéleven ook enkele heftige veranderingen plaats.

Het verhaal van ‘Just Add Water’ volgt een bekend stramien. De verandering die Ray doormaakt is er eentje die we vaker hebben gezien. Maar gelukkig weet scenarioschrijver en regisseur Bochner ons prima te vermaken met de verschillende karakters die er rondlopen in Trona. Deze zijn allen wat je noemt een tikkeltje ‘uit het lood geslagen’ zonder dat het over het randje gaat. Wat te denken van Rays familie (onder andere een charmante bijrol van Jonah Hill) of zijn buurman en diens vrouw? Allemaal vreemde figuren, maar Bochner houdt de gekheid gelukkig binnen de perken. Bij de zoektocht naar zijn ware ik zal Ray op sympathie van het kijkerspubliek kunnen rekenen. Een groot minpunt is echter dat de film in het laatste gedeelte ontspoord en er een abrupt en onbevredigend einde aan gebreid wordt. Erg jammer van het goede begin en de leuke ideeën van Bochner. Nu is de film zeker vermakelijk maar blijf je met het knagende gevoel zitten dat er meer in had gezeten.

Joost Hoedemaeckers