Just Breathe – Mom, Dad and Her (2008)

Regie: Anne Wheeler | 90 minuten | drama | Acteurs: Melora Hardin, Paul McGillion, Brittney Wilson, Sarah Deakins, Tantoo Cardinal, Jesse Moss, Kyla Hazelwood, Anna Amoroso, Dorla Bell, Paul Bae, Tom Heaton, Pale Christian Thomas, Lossen Chambers, Monica Mustelier, Patricia Mayen-Salazar

Alleen al in de Verenigde Staten krijgen miljoenen kinderen te maken met een echtscheiding. Dat een scheiding vreselijk is voor kinderen, weten we allemaal wel. Maar hoe hartverscheurend het verdriet van zo’n kind kan zijn, en hoe de gevolgen daarvan uit de hand kunnen lopen beseffen we pas echt na het zien van ‘Just Breathe’.

Wat een prachtfilm is dit! Hoe cliché het verhaal ook is, en hoe voorspelbaar alles weer eindigt, de film raakt je diep van binnen. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal en je zit zowat hardop te schreeuwen als Sidney weer eens het verkeerde pad op dreigt te gaan.

De kracht van deze film is natuurlijk ten eerste het verhaal. Sidney woont na de scheiding van haar ouders bij haar moeder Lynn in Chicago. Als Sidney opstandig en lastig wordt, besluit Lynn haar dochter de zomer bij haar vader door te laten brengen in een klein dorpje. Dat Sidney daar geen zin in heeft, laat ze vanaf het begin af aan merken. En ze heeft al helemaal geen zin in Emma, de nieuwe vrouw van haar vader die ook nog eens in verwachting is. Toch is het Emma die voor wonderen lijkt te zorgen en het gezin weer nader tot elkaar brengt.

Het tweede aspect dat de film zo bijzonder maakt is de charme van Sidney. Een kind van gescheiden ouders heeft het zwaar, dat is ons allemaal bekend. Maar Sidney steelt je hart, al vanaf de eerste minuten van de film, als je een traan over haar wang ziet rollen als ze kijkt naar een bruiloft van twee wildvreemden. Hoe vervelend deze puber ook is, je gaat ongewild van haar houden. Dat dit personage zo sterk naar voren komt is voornamelijk te danken aan de actrice Brittney Wilson, die haar rol bijzonder overtuigend kan brengen.

Ook de muziek spreekt tot de verbeelding. Het prachtige titelnummer ‘Just Breathe’ duikt steeds weer op bij een emotioneel moment in de film. En ook Sidney brengt niet onverdienstelijk een paar mooie deuntjes ten gehore tijdens de film.

Okay, het moet gezegd worden, het regent clichés in deze film. Natuurlijk komt alles uiteindelijk goed. Natuurlijk is Sidney niet zo’n lastige puber als iedereen denkt en natuurlijk is de lieve Emma ten slotte de redder in nood en ontstaat er een band tussen stiefmoeder en -dochter. Maar wat is er mis met deze voorspelbaarheidsfactoren als je hier een prachtige film van weet te maken? Helemaal niets, want het stoort geen moment dat je eigenlijk al weet hoe alles af gaat lopen door het prachtige acteerwerk en de indringende en oprechte emoties van Sidney.

Als er dan toch een minpuntje genoemd moet worden dan is dat de overgang tussen de scènes, met name in het begin. Het is een beetje storend dat het beeld steeds een seconde zwart wordt, voor de nieuwe scène aanvangt. Dit had wat professioneler gedaan kunnen worden. Verder is ‘Just Breathe’ een schitterende film voor iedereen met een beetje gevoel in zich en die geraakt kan worden door een emotioneel 15-jarig meisje met problemen.

‘Just Breathe’ is een film die zowel jongeren met gescheiden ouders, als ouders die huwelijksproblemen hebben, verplicht zouden moeten kijken. Misschien denken ze dan wel tien keer na voor ze gaan scheiden en hun kind opzadelen met een onbeschrijfelijk verdriet.

Eveliene Sanders