Just Married (2003)

Regie: Shawn Levy | 95 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Brittany Murphy, Ashton Kutcher, Christian Kane, David Moscow,  Raymond J. Barry, Monet Mazur, David Rasche, Thad Luckinbill, David Agranov, Taran Killam, Toshi Toda, George Gaynes, Massimo Schina, Valeria Andrews, Alex Thomas

Tom Leezak is filemelder op de radio en wordt gespeeld door Ashton Kutcher. Hij heeft een onafgemaakte opleiding. Sarah McNerny (Brittany Murphy) is afgestudeerd in kunstgeschiedenis. Hij woont in een kleine kamer samen met een vriend, zij woont soms in een huisje aan het strand, soms in een zeer luxe villa bij haar ouders, zusje en broers. Een ‘match made in heaven’, of niet soms? Toch komt hun relatie in een stroomversnelling. Binnen een paar weken wonen ze samen en binnen een jaar zijn ze verloofd. De rijke ouders van Sarah zijn hier niet blij mee en hadden liever gezien dat Sarah met Peter Prentiss zou trouwen, omdat dit toevallig ook nog eens zakelijk interessant is. Het huwelijk begint met twee geheimen: Sarah wil niet toegeven dat ze ooit het bed heeft gedeeld met Peter en Tom verzwijgt de waarheid over de doodsoorzaak van Sarah’s hondje.

Gedurende hun huwelijksreis in Europa wordt de verliefdheid/liefde op de proef gesteld door een aaneenschakeling van rampen. Een te kleine auto, een hotel dat in brand vliegt nadat het stel een “liefdeshulpmiddel” in willen pluggen, een hotel met wel hele dunne wanden, het houdt maar niet op. De verschillen tussen Sarah en Tom worden ook al snel duidelijk, zij wil toeristische dingen doen, hij kijkt liever sport in een Amerikaanse bar.

Eén ding wat voor ‘Just Married’ pleit is dat de chemie tussen de twee hoofdrolspelers in elk geval niet ontbreekt. Ashton Kutcher en Brittany Murphy hebben off-screen ook een korte romance gehad, wellicht dat dit ermee te maken heeft. Het karakter dat Brittany Murphy neerzet is erg leuk, maar Ashton Kutcher speelt een ontzettend irritante jongen, waarvan je niet snapt dat Sarah erop valt. Hij gedraagt zich als een prototype van een Amerikaanse toerist in Europa, schreeuwerig, egoïstisch en eigenwijs. Hij is onredelijk verslaafd aan sport en daar moet veel voor wijken. Peter Prentiss, zijn grote rivaal, is te sympathiek om een hekel aan te krijgen en dat klopt eigenlijk niet in de film. De makers dachten waarschijnlijk dat het aloude concept “rijk meisje en arme jongen worden verliefd, tegen de wens van de rijke ouders in” genoeg was om sympathie op te brengen voor Tom Leezak, maar dat lukt niet echt. Het doet je na het meebeleven van de rampzalige huwelijksreis eigenlijk niets dat de twee uit elkaar zijn. Deze film doet het misschien goed bij jongeren onder de zestien, daarboven zullen weinig mensen de flauwe humor weten te waarderen.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 8 mei 2003