Just One of the Guys (1985)

Regie: Lisa Gottlieb | 100 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Joyce Hyser, Clayton Rohner, Billy Jayne, Toni Hudson, William Zabka, Leigh McCloskey, Sherilyn Fenn, Deborah Goodrich, Arye Gross, Robert Fieldsteel, Stuart Charno, John Apicella, Kenneth Tigar, Steven Basil, J. Williams, Don Blanton, Ramon Chavez, Frank Sprague, Stacey Blythe, Anthony Galde, Linda Kelly, Kim Norwitz, Kim Studer, Katy Boyer, Tony Brock, Jay W. Davis, John Coury, James Michael Zavala

Een up-to-date versie van ‘Some Like It Hot’ of een moderne hertelling van Shakespeares toneelstuk ‘Twelfth Night’? Beide omschrijvingen zijn een rake typering van de jaren 80 romantische komedie ‘Just One of the Guys’. Wanneer Terry genoeg heeft van de seksistische vooroordelen van mannen in haar omgeving probeert ze, vermomd als een jongen, een begeerde vakantiestage bij een plaatselijke krant te bemachtigen.

Hoewel het een thema van alle tijden is, lijkt genderverwisseling sinds ‘Some Like It Hot’ (1959) steeds vaker voor te komen in films. Meer recente voorbeelden zijn bijvoorbeeld ‘Tootsie’ (1982), ‘Mrs. Doubtfire’ (1993) en ‘She’s the Man’ (2006). Gemeenschappelijk kenmerk bij al deze films is dat ze voor een groot gedeelte leunen op het komedie element. De verwisseling in kwestie levert meestal een aantal verwarrende en kluchtige situaties waarin bestaande mannen- en vrouwenrollen voor heel even worden omgedraaid. Indrukwekkende uitzonderingen op dit gegeven zijn ‘The Crying Game’ (1992) en ‘Boys Don’t Cry’ uit 1999.

‘Just One of the Guys’ is echter weer een “ouderwetse” genderkomedie, dit keer vermengt met een flinke dosis jaren ’80 tiener/highschool luchtigheid. Hoewel scenarioschrijvers Dennis Feldman en Jeff Franklin er wel degelijk een portie sociale kritiek in hebben gestopt is dit element maar zeer matig uitgewerkt. De nadruk ligt toch echt op de komische elementen. En er valt wel degelijk wat te lachen. Vooral de verschillende typetjes zoals Terry’s oversekste broertje Buddy en de Star Trek-nerds kunnen ons laten glimlachen. Joyce Hyser is charmant in haar rol als de vastberaden Terry maar over het algemeen krijg je het gevoel dat de verschillende acteurs er meer uit hadden kunnen halen.

Het grootste manco van ‘Just One of the Guys’ is echter het vlakke, matte scenario. Niet alleen enkele plotgaten (waar zijn Terry’s ouders in dit hele verhaal, en hoe kan zij zich zo gemakkelijk op een nieuwe school inschrijven?) vallen op, maar ook het magere sociale commentaar is een ondergeschoven kindje. Zoals gezegd lijkt de film het thema seksediscriminatie aan de kaak te willen stellen maar hij verzandt al snel in een kluchtige komedie zoals we wel vaker gezien hebben. Net zoals in Shakespeares toneelstuk en ‘Some Like It Hot’ komen ook hier de romantische perikelen tussen de verschillende hoofdrolspelers om de hoek kijken. Terry wordt verliefd op haar beste vriend maar kan hem maar niet vertellen dat ze een meisje is, deze vriend probeert het aan te leggen met een ander meisje waar Terry dan weer jaloers op is, et cetera, et cetera. Zo kabbelt de film naar een voorspelbaar einde. Een vermakelijke tiener/genderkomedie met een aantal goede scènes en een charmante hoofdrolspeelster maar ook niet meer dan dat. Ironisch genoeg waren het juist Hysers “pluspunten” die er volgens eigen zeggen voor zorgden dat niemand na deze film meer naar haar gezicht keek!

Joost Hoedemaeckers