Juste une question d’amour (2000)

Regie: Christian Faure | 88 minuten | drama | Acteurs: Cyrille Thouvenin, Stéphan Guérin-Tillié, Eva Darlan, Danièle Denie, Idwig Stephane, Caroline Veyt, Laurence César, Jean-Pierre Valère, Raphaëlle Lubansu, Jean-Baptiste Lefèvre, Aurélie Godichal, Jonathan Fox, Marcel Dossogne, Bruno Georis, Diego Vanhoute, Jean-Paul Clerbois

Homoseksualiteit is tegenwoordig redelijk geaccepteerd in de Nederlandse samenleving. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel de gehele Nederlandse bevolking vindt dat homoseksuelen hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Wel wordt verwacht dat ze zich in het openbaar zo ‘gewoon’ mogelijk gedragen. Direct geconfronteerd worden met homoseksualiteit willen we dus liever niet. Een stelletje dat hand in hand over straat loopt binnen ons gezichtsveld, gaat dan eigenlijk al te ver. Laat staan een homoseksueel lid binnen onze familie…

En dat is nu juist precies waar het in ‘Juste une question d’amour’ om draait. Laurent is homoseksueel, maar behalve hijzelf weet niemand in de familie dat. Hij weigert zijn seksuele voorkeur naar buiten te brengen, omdat hij weet dat zijn ouders dat niet zullen kunnen verkroppen. Dan is er Cédric, die al jaren open is over zijn seksuele voorkeur. Er bloeit een gepassioneerde relatie op tussen Laurent en Cédric. Er treden echter ook al gauw spanningen op. Cédric kan moeilijk leven met iemand die niet open is over zijn geaardheid en Laurent kan en wil geen keuze maken tussen Cédric en zijn ouders.

Het thema van ‘Juste une question d’amour’ is weliswaar niet één van de gemakkelijkste, desondanks boeit de film van begin tot het einde. En dat is mede te danken aan de meeslepende plot en de goede uitwerking ervan. Dialogen, situaties en emoties: stuk voor stuk zijn ze realistisch in beeld gebracht en dat maakt de film interessant om naar te kijken. Verder is het vooral eenvoud die de film karakteriseert. Misschien wel zo prettig, gezien het wat zwaardere thema.

De eerste uitzending van de film werd in Frankrijk door 6,3 miljoen mensen bekeken. In de komende weken zou de Franse publieke zender France 2 slechts drie protestbrieven krijgen als reactie op het uitzenden van de film. Dit terwijl de hoofdrolspelers Cyrille Thouvenin en Stéphan Guérin-Tillié elk meer dan tweeduizend lovende brieven ontvingen. Terecht, want hun acteerprestaties zijn indrukwekkend te noemen. Met name de chemie tussen de twee acteurs is bijzonder. Naast de liefdesscènes, die nooit verdergaan dan een aantal heftige zoenpartijen, worden ook de spanningen tussen Laurent en Cédric goed neergezet door de twee Franse acteurs. Een beetje chauvinisme is hier wel op zijn plek.

Homoseksualiteit moet een thema zijn dat je als kijker aanspreekt, anders moet je vooral niet aan ‘Juste une question d’amour’ beginnen. Ondanks het wat zware thema is de film mooi en fascinerend en dat is de verdienste van regisseur Christian Faure. Daarnaast zijn het vooral de uitstekende acteerprestaties van hoofdrolspelers Cyrille Thouvenin en Stéphan Guérin-Tillié die de film tekenen. Uiteindelijk is ‘Juste une question d’amour’ ook gewoon een film met een mooie boodschap.

Arian Schouten