Justice League (2017)

Recensie Justice League CinemagazineRegie: Zack Snyder | 121 minuten | actie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Gal Gadot, Robin Wright, Jason Momoa, Connie Nielsen, Amy Adams, Ben Affleck, Ezra Miller, Amber Heard, Henry Cavill, Diane Lane, Kiersey Clemons, Billy Crudup, J.K. Simmons, Ciarán Hinds, Jeremy Irons, Jesse Eisenberg, Daniel Stisen, Ray Fisher, Erin Eliza Blevins, Lisa Loven Kongsli, Michael McElhatton, Samantha Jo, Joe Morton, Andrea Vasiliou, Suan-Li Ong, Eleanor Matsuura

Toen Marvel Studios in 2012 hun filmuniversum bij elkaar liet komen in ‘The Avengers’ en nerdcultuur een explosie doormaakte, was het voor Warner Bros een logische stap om hun eigen universum van superhelden te introduceren. De heldinnen en helden uit de stripboeken van DC maakten eindelijk hun opwachting op het grote doek om uiteindelijk tot zo’n zelfde film te komen waarin alle personages hun opwachting maken om één grote slechterik te verslaan. Het opzetten van de filmserie ging echter niet zonder de geregelde drempel op de weg naar ‘Justice League’. ‘Man of Steel’ was niet erg bijzonder, ‘Batman vs Superman: Dawn of Justice’ was een draak van een film en ook ‘Suicide Squad’ was eigenlijk niet om aan te zien. Sinds ‘Wonder Woman’ eerder in 2017 werd er eigenlijk pas echt een stap in de goede richting gezet. Ook ‘Justice League’ zet gelukkig zijn beste beentje voor.

Dat is vrij knap, want waar bij Marvel Studios ieder hoofdpersonage een solofilm kreeg voorafgaand aan ‘The Avengers’, daar moet ‘Justice League’ nog flink wat personages introduceren die men nog nooit op het witte doek heeft gezien. Batman (Ben Affleck) kent men natuurlijk al van vele andere films en een kijkje in zijn psyche is anno 2017 misschien niet meer nodig om de rijke man die zich graag verkleed als een misdaadbestrijdende vleermuis beter te leren kennen. Wonder Woman (Gal Gadot) maakte uiteraard al indruk in de eerder genoemde solofilm, maar helden als Flash (Ezra Miller), Aquaman (Jason Momoa) en vooral Cyborg (Ray Fisher) laten bij de meeste kijkers misschien niet gelijk een belletje rinkelen. Toch worden ze eigenlijk feilloos geïntroduceerd en werken ze perfect samen. Sterker nog, het merendeel maakt zelfs groei door in een film waarvan verwacht wordt dat er gefocust wordt op karakterontwikkeling. Het komt vaak wel neer op het feit dat het team moet leren samenwerken, maar iedereen doet dit op zijn eigen manier met zijn eigen motivaties en worstelpunten.

Dit resulteert in een film die misschien wat simpel is van opzet, maar wanneer er met zoveel verschillende en belangrijke superhelden gejongleerd dient te worden is dat helemaal niet erg. Het is ook niet alledaags dat een film zowel de verzonken stad Atlantis als een verborgen eiland vol met Amazones bevat. Wat hier het meeste onder lijdt echter, is de slechterik Steppenwolf (Ciarán Hinds). Deze blijft erg eendimensionaal. Hij wil de wereld overnemen met behulp van drie eeuwenoude machtskubussen die op aarde door drie verschillende rassen (Amazones, Atlanten en mensen) worden bewaakt. Zoals gezegd, simpel.

De Justice League krijgt hierdoor dus ook veel meer ruimte om te laten zien wat ze kunnen. En dat vertaalt zich naar een hele plezierige rit van twee uur. Dan vallen de overige minpunten zelfs een beetje in het niet. Want hoewel de special effects anno 2017 echt niet meer kunnen voor een dure productie als deze, onderdrukt dat zeker niet al het goede waar ‘Justice League’ mee op de proppen komt. Het tempo ligt lekker hoog maar nooit zo hoog dat de kijker het gevoel krijgt dat er scènes missen (de studio opteerde namelijk voor een film van twee uur).

Want de verhalen van achter de schermen deden vermoeden dat ook dit deel in de DC-saga een rotzooitje had kunnen worden. Regisseur Zack Snyder moest de productie halverwege verlaten door problemen in zijn privéleven. Josh Whedon (regisseur van ‘The Avengers’) nam het stokje over en injecteerde een klein beetje van zijn eigen stijl in de film. Toch is het nergens een brij van stijlen en vloeit het heel natuurlijk in elkaar over zonder echt te merken wie van de twee er nou in de regiestoel zat. Sterker nog, ‘Justice League’ is de meest coherente en plezierige film binnen het DC universum. De league is geünificeerd!

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 november 2017
DVD-, blu-ray- en 4K UHD-release: 21 maart 2018