Justice League vs. Teen Titans (2016)

Regie: Sam Liu | 73 minuten | animatie, actie, fantasie, science fiction | Originele stemmencast: Rosario Dawson, Christopher Gorham, Shemar Moore, Jerry O’Connell, Jason O’Mara, Stuart Allan, Jake T. Austin, Taissa Farmiga, Sean Maher, Brandon Soo Hoo, Kari Wahlgren, Laura Bailey, Jon Bernthal, Steve Blum, Terrence ’T.C.’ Carson, Rick D. Wasserman

Vol frustratie over zijn gedeeltelijk mislukte samenwerking met de Justice League, ziet de jonge Robin zich gedwongen om lid te worden van het jonge superheldenteam de Teen Titans. Na wat kleine startproblemen wordt hij uiteindelijk met open armen ontvangen door de rest van de groep. Robin raakt bovendien geïntrigeerd door de geheimzinnige Raven en de vreemde kracht die langzaam dichterbij komt. Raven is namelijk de dochter van de machtige demon Trigon, een sluw wezen dat streeft naar absolute wereldheerschappij en de stad Metropolis wil verwoesten door de Justice League en de Teen Titans tegen elkaar uit te spelen. In deze superheldenstrijd met Batman, Superman, Wonder Woman en Cyborg aan de ene kant en Beast Boy, Starfly, Blue Beetle en Nightwing aan de andere, staan relaties en levens op het spel. Alleen door echt samen te werken kan de bedreiging worden afgewend in dit spannende DC Universe-avontuur.

In de animatiefilm ‘Justice League vs. Teen Titans’ zet Warner Bros de lijn van ‘Batman vs. Robin’ en ‘Batman: Bad Blood’ voort. Toen DC Comics (de tegenhanger van Marvel) tien jaar voor het verschijnen van ‘Justice League vs. Teen Titans’ besloot om een serie direct-naar-DVD-releases uit te brengen, was een film over de het jeugdige superheldencollectief Teen Titans één van de eerste verhalen die op de planning stonden. Toch mogen de piepjonge superhelden pas in deze film daadwerkelijk voor het eerst hun opwachting maken, samen met de veel bekendere Justice League. Die laatste groepering herbergt de vermoedelijk beroemdste DC-iconen Batman, Superman, Wonder Woman en The Flash. Net als in ‘Batman: Bad Blood’ is de hoofdrol in ‘Justice League vs. Teen Titans’ niet weggelegd voor de grootste namen op de cover. Het zijn vooral de Teen Titans die uitvoerig in de spotlights worden gezet. Geen slechte zet, want op het vlak van actie en intermenselijke relaties vormen de Titans een interessant en bont gemêleerd gezelschap. Met name de jonge Robin, niet het oorspronkelijke hulpje van Batman Dick Grayson, maar in dit geval Damian Wayne (de wat arrogant overkomende zoon van de vleermuisman), krijgt veel schermtijd. Een goede keus, want de jonge telg van de Wayne-familie is een complex, duister en boeiend personage.

De kwaliteit van de animaties in ‘Justice League vs. Teen Titans’ is meer dan goed te noemen. Dat geldt ook voor het verhaal dat voldoende diepgang en spektakel biedt om de volle 73 minuten te blijven boeien. Hoewel de Justice League dit keer niet de hoofdrol speelt, komen ook de fans van dit legendarische superheldenverbond voldoende aan hun trekken. Omdat we dezelfde stemmen terughoren die ook in ‘Batman vs. Robin’ en ‘Batman: Bad Blood’ langskomen, is er sprake van continuïteit en trekt de film de creatieve lijn van deze twee voorlopers gewoon door. Echte minpunten heeft dit superheldenavontuur niet. Het helpt wel om redelijk ingewijd te zijn in het DC-universum om de achtergronden van alle karakters te kennen en bepaalde verhaallijntjes aan elkaar te kunnen knopen. ‘Justice League vs. Teen Titans’ is een vlotte en kundig in elkaar gezette animatiefilm die eigenlijk verplicht kijkvoer vormt voor de liefhebbers van het betere superheldenwerk.

Frank Heinen

‘Justice League vs. Teen Titans’ verschijnt woensdag 18 mei 2016 op DVD.