Justice Society: World War II (2021)

Recensie Justice Society: World War II CinemagazineRegie: Jeff Wamester | 80 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Stana Katic, Matt Bomer, Omid Abtahi, Geoffrey Arend, Darren Criss, Darin De Paul, Chris Diamantopoulos, Keith Ferguson, Ashleigh LaThrop, Matthew Mercer, Liam McIntyre, Elysia Rotaru, Armen Taylor

Uitgeverijen DC Comics en Marvel Comics zijn directe concurrenten. Terwijl Marvel Comics in hoog tempo een heel succesvol universum uit de grond stampte en in de bioscoop uitbracht, probeerde DC Comics om zich te richten op de dvd- en vod-markt. Dat leverde een zwik – meestal – zeer genietbare animatiefilms af voor een niche publiek. De meeste van deze tekenfilms waren gebaseerd op geliefde comics en weken amper af van het bronmateriaal. Zo werd bijvoorbeeld klassieker ‘Return Of The Dark Knight’ in twee kloeke delen uitgebracht. Ook ‘Batman: The Killing Joke’ kreeg een eigen stripverfilming, maar dat bleek niet zo’n succes. Het ‘probleem’ van DC Comics is dat deze uitgeverij het bronmateriaal veel te serieus neemt. In hoeverre is een (teken)film waarin een man die zich als vleermuis verkleedt en ’s nachts boeven in elkaar slaat serieus te nemen? De relativerende knipoog ontbreekt. Vooral in de bioscoopfilms komt dat goed naar voren. Gelukkig is er een kentering gaande…

Na het opmerkelijk luchtige en ietwat cheesy ‘Batman: Soul Of The Dragon’ is ‘Justice Society: World War II’ opnieuw een redelijk vrolijke tekenfilm waarin de helden uit de DC stal goed naar voren komen. De film is niet topzwaar en last een paar luchtige momenten in die nergens geforceerd overkomen (iets wat in het verleden wel eens het geval was). Regisseur Jeff Wamester heeft een gave cartoon ingeblikt waar comicliefhebbers en casual fans van kunnen genieten. Er is genoeg respect voor het bronmateriaal, maar er is goed voor gezorgd dat nieuwkomers niet afgeschrikt worden. Voorkennis is niet nodig! Dat is verfrissend en misschien wel het verkooppunt van deze film. Terwijl Marvel Comics van je verwacht dat je elke film die zij uitbrengen kijkt, omdat er anders geen touw aan vast te knopen is, presenteert DC Comics met ‘Justice Society: World War II’ een losstaand verhaal. Een afgerond avontuur.

In ‘Justice Society: World War II’ gaat The Flash tachtig jaar terug in de tijd en belandt hij op het slagveld. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en de Justice Society – een oud superheldenteam waarvan onder meer Wonder Woman deel uitmaakt – kan zijn hulp goed gebruiken. In ruil voor hulp om terug te keren naar zijn eigen tijdlijn, helpt The Flash mee om de oorlog te winnen.

Naast een vlot verhaal beschikt ‘Justice Society: World War II’ ook over een fraaie animatiestijl en een sterke stemmencast. Deze cartoon is goed geanimeerd en alle personages ogen gedetailleerd. Fans van de stripverhalen zullen deze stijl zeker waarderen! Deze film is energiek, vrolijk, creatief en toegankelijk. Een echte aanrader dus!

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

DVD-release: 26 mei 2021