Justin Bieber-This Is My World (2010)

Regie: Tara Pirnia-Mehran | 85 minuten | muziek

“De ‘Bieber-fever’ heerst in Nederland. En dus spelen marketeers slim in op de vraag naar allerhande fan items van dit Canadese tieneridool.

Ook aan de nodige films en documentaires mag het natuurlijk niet ontbreken. ‘Justin Bieber-This Is My world’ is daar één van. In een anderhalf uur durende film kunnen de echte ‘Beliebers’ hun hart ophalen bij hits als ‘Baby’ en ‘U smile’. Aangekleed met de nodige backstage beelden, home video’s en optredens in diverse talkshows, is deze docufilm voornamelijk een knipselmap van Bieber-materiaal. Een kop en een staart ontbreekt daarin een beetje. Voor de fans zal dit te verwaarlozen zijn, want zij worden gewoon getrakteerd op een kleurrijk mood board van hun idool. En laten we wel wezen, Bieber is amper een paar jaar bezig. Het moment voor een indringend portret dient zich nog wel aan.

Voor wie Bieber alleen uit de hitlijsten kent, vertelt deze film iets meer over de muzikaliteit waarover de jonge telg beschikt. Hij leerde zichzelf verschillende muziekinstrumenten aan en was al op jonge leeftijd zingend op straat te vinden. In dit geval dus geen pushende ouders die het leven van hun zoon regisseerden. Maar als er iets is dat ‘Justin Bieber-This Is My World’ ook vertelt, dan is het wel over het product ‘Justin Bieber’. De kijker mag zelf uitvinden of de waarde van dat product voornamelijk aan muzikale zijde te vinden is of dat ook andere factoren een grote rol spelen. Bijvoorbeeld het feit dat Bieber echt een kind van deze tijd is, en met zijn karakteristieke kapsel en moderne looks rechtstreeks uiting geeft aan de wensen en dromen van zijn generatie en schare fans. Al gauw dient zich dan de vraag aan hoe lang Bieber deze rol weet te vertolken. Is hij in staat zichzelf tijdig opnieuw uit vinden?

Ook voor de niet-fans bevat deze film mogelijk interessante aanknopingspunten. De waanzin en gekte die zich rondom de persoon Bieber afspelen is buiten proporties. Van een hoop andere Amerikaanse artiesten kennen we de noodlottige afloop door het toedoen van roem en rijkdom. Het zijn tenslotte sterke schouders die de weelde kunnen dragen. Vooralsnog laat Bieber zich hierdoor schijnbaar niet van de wijs brengen. De middelen van dit mediatijdperk bieden ons de mogelijkheid om vanaf de eerste minuut met dit mogelijk interessante verloop mee te kijken. ‘Justin Bieber, This Is My World’ is daar één voorbeeld van.

Uiteindelijk zal deze film natuurlijk vooral bij de echte ‘Beliebers’ in de smaak vallen. De jongens en meisjes die elk greintje Bieber-materiaal gretig zullen absorberen. Voor hen is deze docufilm weer één van de vele broodnodige items in de verzameling.”

Tjeerd Kooistra