Kakashi – Scarecrow (2001)

Regie: Norio Tsuruta | 86 minuten | fantasie, horror | Acteurs: Maho Nonami, Kou Sibasaki, Grace Yip, Shunsuke Matsuoka, Yoshiki Arizono, Mizuho Igarashi, Yoji Tanaka, Bob Suzuki, Yoshiyuki Morishita, Yukimi Koyanagi,

‘Kakashi’ (Vogelverschrikker) is gebaseerd op een manga van Junji Ito. De gebruikelijke gewelddadigheden die zo kenmerkend zijn voor manga blijven in deze film echter achterwege. In plaats daarvan ontvouwt zich een sfeervol en sinister spookverhaal.

Izumi, de sleutelfiguur in de film, doet direct denken aan een andere bekende Japanse filmfiguur, namelijk Sadako uit Ringu. Dezelfde triestheid, eenzaamheid en destructiviteit maken Izumi een minstens zo meelijwekkend en angstaanjagend schepsel als het bekende Ringu-spook.

‘Kakashi’ is in de eerste plaats een bovennatuurlijke thriller. Zodra Kaoru de tunnel die leidt naar het dorp Kozukata inrijdt en haar auto het opeens begeeft is al duidelijk dat er duistere machten in het spel zijn. Toch duurt het een tijdje voordat dit ten volle tot Kaoru doordringt. De twee nachten die ze in het dorp doorbrengt zijn gevuld met nachtmerries over Izumi en over de vogelverschrikkers die Kozukata domineren. Als Kaoru dan verneemt dat er op de derde avond van haar verblijf een festival voor vogelverschrikkers zal plaatsvinden, en dat ze voor die tijd maar beter kan maken dat ze wegkomt omdat ze anders voor altijd zal willen blijven, begint ze de ernst van de situatie in te zien.

Dit nogal ongeloofwaardige verhaal over een spookdorp wordt dusdanig in beeld gebracht dat het geen moeite kost om erin mee te gaan. Ondanks dat er geen uitgesproken schokeffecten in ‘Kakashi’ voorkomen is het wel degelijk een enge film. Vooral de delen van de film waarin Izumi in beeld is, als een schim verborgen achter haar lange haren en pratend zonder haar lippen te bewegen, zijn beklemmend. Bijna humoristisch zijn de scènes waarin Kaoru de strijd met de vogelverschrikkers aanbindt en er geen bloed, maar stro vloeit. Het einde van de film is ontroerend en een waardige afsluiter van een mooi opgebouwde verhaallijn.

Laat je vooral niet misleiden door het predikaat ‘manga’ dat aan deze film is gegeven. ‘Kakashi’ laat zien dat manga niet zozeer gewelddadig en bloederig hoeft te zijn, maar wel angstaanjagend.

Saskia Blokker