Kameleon 2 (2005)

Regie: Steven de Jong | 100 minuten | familie | Acteurs: Koen van den Donk, Jos van den Donk, Maarten Spanjer, Nelse van Heurck, Jack Wouterse, Hidde Maas, Joep Sertons, Els Dottermans, Dominique van Vliet, Steven de Jong, Rense Westra, Gijs Scholten van Aschat, Meriyem Manders, Chris Zegers, Klaas Hofstra, Arjen Rooseboom, Peter Groot Kormelink, Jelle de Jong, Boudewijn van Duinen, Joost Buitenweg, Jan Douwe Kroeske, Ed Nijpels

Ze zijn terug! Onze helden uit de Kameleonboeken van Hotze Roos waar menigeen mee opgegroeid is. ‘Kameleon 2’ is het vervolg op het succesvolle ‘De schippers van de Kameleon’ (2003). De bijdehante tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer is terug, weliswaar nu met baard in de keel maar ook weer met die goede, oude, lompe boot waarvan de snelheid vaak onderschat wordt.

In ‘Kameleon 2’ keren er nog meer bekenden terug waaronder boerenknecht Gerben Zonderland (Maarten Spanjer), de dokter (Joep Sertons), veldwachter Zwart (Rense Westra) nu zonder plaksnor, de burgemeester (Gijs van Scholten Aschat) en natuurlijk Mem en Heit Klinkhamer (Dominique van Vliet en regisseur Steven de Jong). Maar er zijn ook veel nieuwe gezichten waaronder Marieke (Nelse Heurck), haar moeder Veerle (Els Dottemans), Piet Haan (Jack Wouterse), Klompsma (Hidde Maas), Hornstra (Joost Buitenweg) en schippersknecht Tjeerd (Chris Zegers). Het merendeel van de cast en crew werkten overigens al eerder samen in de tv-series “Spijkerhoek”, “Onderweg naar Morgen”, “Westenwind” en “Baas Boppe Baas” en de films ‘La Donna è Mobile’ (1990), ‘De Gouden Swipe’ (1995) en ‘De Fûke’ (2000). Er zijn ook cameo’s van de Friese advocatentweeling Hans en Willem Anker, Ron Boszhard, Henk Westbroek, Jan Douwe Kroeske en Ed Nijpels.

In Lenten is er altijd wel wat gaande al dan niet veroorzaakt door de jongens. Want hoewel ze meer volwassen zijn geworden, zetten zij waar mogelijk de boel nog steeds graag op stelten. Daarnaast strijden de jongens nog steeds fel tegen onrecht en proberen ze mensen te helpen waar ze kunnen. Dit keer wordt Lenten opgeschrikt door de plannen van projectontwikkelaar Piet Haan, een rol die Jack Wouterse (o.a van ’06/05′ (2004) en ‘Vet Hard’ (2005)) per se wilde spelen, om een villapark en snelweg dwars door het dorp te bouwen. Hiervoor zouden arme boeren het veld moeten ruimen waaronder ook de Vlaamse Veerle en haar astmatische dochter Marieke. Hun boerderij is net als vele andere het bezit van een hebberige kluizenaar Klompsma met verve gespeeld door Hidde Maas (o.a. van ‘Night Watch’ (1995) en ‘The Delivery’ (1999)). Deze op het eerste gezicht zeer onaangename man lijkt de enige te zijn die in de weg staat van Haan en ook de burgemeester die de plannen koste wat kost wil doorzetten in de naam der vooruitgang. In het gezin Klinkhamer zijn de meningen ondertussen verdeeld over de komst van het villapark. Naast Piet Haan halen zoonlief Ronnie (een overtuigende rol van Jelle de Jong) en vriend Sjonnie (Boudewijn van Duinen) allerlei narigheid uit. De tweeling heeft het er maar druk mee met alle ontwikkelingen in Lenten. Gelukkig zijn er nog mensen waar zij op kunnen rekenen zoals (snoep)Kees Dijkstra (Arjen Rooseboom), grapjas Gerben, de dokter en ook veldwachter Zwart met zijn typische uitdrukking “potverjanhiddekont”. Maar zal dit genoeg zijn om alles tot een goed einde te brengen of is er toch hulp vanuit een onverwachte hoek voor nodig?

Hoe dan ook, de jongens staan weer voor een avontuur met veel humor en spanning en als kijker varen we graag nog een keertje meer met de Kameleon!

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 juni 2005