Kandahar – Operation Kandahar (2023)

Recensie Kandahar (Operation Kandahar) CinemagazineRegie: Ric Roman Waugh | 120 minuten | actie, thriller | Acteurs: Gerard Butler, Olivia Mai Barret, Navid Negahban, Bahador Foladi, Ali Fazal, Travis Fimmel, Elnaaz Narouz, Tom Rhys Harries, Farhad Bagheri, Mark Arnold, Nina Toussaint-White, Rebecca Calder, Olivia-Mai Barrett, Navid Negahban

Gerard Butler vergaarde bekendheid als de ietwat heetgebakerde koning Leonidas uit de stripverfilming ‘300’ van Zack Snyder. De Schot viel op door zijn afgetrainde lichaam en maniakale woede-uitbarstingen. Dat de oneliners van stripautoriteit Frank Miller voor deze verfilming werden gebruikt, was een fijne bonus. Miller is een koning in het schrijven van pakkende, dik aangezette slogans die zowel over de top als cool klinken. Butlers manier van spreken waarin hij half spugend een zin als “This is Sparta” uitbraakte, is iconisch geworden. Hoe overtref je zo’n bijzondere rol? Moeilijk of niet blijkt in het geval van Butler.

Na ‘300’ kreeg Butler vooral rollen in actiefilms aangeboden. In ‘Olympus Has Fallen’ was de acteur lekker op dreef als een soort eenmansleger. De vervolgfilms waren al een stuk minder en de laatste tijd lijkt zijn star power behoorlijk uitgedoofd. De Schot is vooral in actiefilms voor de thuisbioscoopmarkt te zien. Butler lijkt ook minder tijd aan zijn uiterlijk te besteden en oogt soms ietwat morsig. In ‘Kandahar’ oogt hij zelfs behoorlijk verwilderd (maar niet op een koning Leonidas-manier).

In deze film speelt Butler undercover CIA-agent Tom Harris die zich ophoudt in Afghanistan. Wanneer zijn identiteit en geheime missie uitlekt, wordt Harris achtervolgd door een woeste meute die hem op gruwelijke wijze wil ombrengen. Tom moet samen met een tolk zien te ontkomen en uit Kandahar vluchten.

Wat ‘Kandahar’ onderscheidt van andere actiefilms waarbij Butlers hoofd op de poster prijkt, is de serieuze toonzetting. De film stipt de (dubieuze) rol van Amerika aan in oorlogen in Iran en Afghanistan. Er wordt niet heel diep op ingegaan, maar het siert regisseur Ric Roman Waugh dat hij Amerika niet schaamteloos als ‘land of the brave’ afschildert. Butler krijgt te weinig te doen om van Harris een mens van vlees en bloed te maken. Je weet weinig van deze man. Hij is een loner, niet erg sociaal en ligt in scheiding. Butlers charisma zorgt ervoor dat je bij de les blijft, maar hier had meer ingezeten.

De actiescènes zien er prima uit en zijn goed in beeld gebracht. Helaas duurt deze film een dikke twee uur en dat is te lang. Een half uur korter had een aantal dode momenten kunnen schelen. Fans van Butler kunnen deze film zeker kijken. Hun held is in betere films te zien geweest, maar zijn ingetogen spel is dik in orde. ‘Gewoon’ een aardige actiefilm!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 juni 2023
VOD-release: 14 september 2023 (Pathé Thuis)