Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi (2007)

Regie: Hans Pos | 95 minuten | avontuur | Acteurs: Thijs Römer, Katja Römer-Schuurman, Arjan Ederveen, Alex Klaasen, Jack Wouterse, Emilie Pos, Robert Ruigrok van der Werve, Hans Dagelet, Ricky Koole, Hans Kesting, Marcel Roelfsma, Stijn Westenend, Mike Reus, Kenneth Herdigein, Richard Kemper, Jennifer Hoffman, Wouter Bos, Joost Prinsen, Yannick de Waal

Vraag aan een aantal willekeurige kinderen op straat of ze weten wie Kapitein Rob is en ze zullen je aankijken met een verbaasde blik. Wie? Moeten wij die kennen? Is dat een stripheld? Een enkeling zal de naam wellicht herkennen van de enthousiaste verhalen van zijn of haar opa die nog enkele stripboeken op zolder heeft liggen. Voor alle andere kinderen is Kapitein Rob een onbekend figuur. Daar zal met deze film van Hans Pos ongetwijfeld verandering in komen. Het is een groot risico om een oud stripverhaal, dat alleen nog bekend is bij mensen boven de 45 jaar, om te zetten naar een kinderfilm. De kinderen waar deze film zich op richt kénnen kapitein Rob helemaal niet en zij kunnen zich dan ook niet verheugen op een stripheld die tot leven komt op het witte doek.

Voordeel hiervan is dat zij onbevooroordeeld gaan kijken naar deze nieuwe avonturenfilm die misschien weer nieuw leven kan blazen in het succes van de door striptekenaar Pieter Kuhn bedachte Kapitein Rob.

Hans Pos heeft nagedacht over een maatschappelijk verantwoord thema in zijn film. Want wat is het belangrijkste onderwerp dat de gemoederen binnen en buiten de politiek tegenwoordig flink bezighoudt en waar zelfs Leonardo Dicaprio zich mee is gaan bemoeien? Juist, de klimaatverandering. En raad eens wat Professor Lupardi heeft uitgevonden om de wereld mee te bedreigen? Een zogenaamde ‘Manipulator’ waarmee hij de klimatologische omstandigheden naar zijn hand kan zetten. Dit mondt uit in dramatische ontwikkelingen als er eindelijk weer een nieuwe Elfstedentocht wordt aangekondigd en Lupardi de boel saboteert door het hele Friese orkest door het ijs te laten zakken. Lukt het Kapitein Rob en weervrouw Paula om een groter drama te voorkomen? Bij sommige kleine details in de film zijn vraagtekens te zetten. Waarom is kapitein Rob bijvoorbeeld een echte kapitein? Hij heeft een schip, maar de hele film zien we dit schip niet varen. En hoe kan het dat Stijn en Sandra, als zij meegenomen zijn door de Generaal, niet naar Rob kunnen bellen omdat ze geen bereik hebben met hun mobiel, maar wél een sms-je kunnen sturen naar Paula?

‘Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi’ is over het algemeen een leuke film geworden. Ook de ouders die verplicht met hun kinderen mee ‘moeten’ kijken zullen positief verrast zijn door deze geslaagde stripverfilming. Mede door de rol van Alex Klaasen als Yoto, de klunzige onafscheidelijke assistent van Professor Lupardi, is het eindresultaat ook leuk voor de volwassen kijker. De fortune cookie-liefhebber Yoto stuurt door zijn naïviteit en klunzigheid alle plannen van Professor Lupardi in de war. Dit levert erg grappige situaties op, zoals het moment dat hij naast professor Lupardi staat en alles wat hij zegt na-playbackt. Ook zijn enorme drang naar het gouden fortune cookie is hilarisch.

De hoofdrollen in deze film zijn toegekend aan Katja Römer-Schuurman en Thijs Römer. Zij speelden reeds eerder samen in de Van Gogh-film ‘Medea’ (2005), maar het stel is vooral bekend als dé ‘Brangelina’ van Nederland. Thijs Römer weet met zijn kapiteinspet de harten van de kinderen te raken. Want wat is er nu spannender dan een kapitein die, samen met zijn trouwe hond Skip als held op onderzoek uitgaat om Professor Lupardi te vangen? Als deze stoere kapitein dan ook nog een kindervriend blijkt te zijn die er alles aan doet om zijn neefje en nichtje te redden van het kwaad heeft hij de harten van de jeugdige kijkers gewonnen. Volwassenen zullen misschien hun bedenkingen hebben of Römer, die toch vooral bekend is om zijn minder kindvriendelijke rollen, wel geschikt is voor de rol van Kapitein Rob. Kinderen zullen het ongetwijfeld fantastisch vinden en dat is tenslotte toch de doelgroep.

Katja Römer-Schuurman zit met haar rol als mooie weervrouw Paula precies op haar plek. Al stroomt Katja misschien niet over van het acteertalent, een rol als mooie maar stoere vrouw in een kinderfilm past wel bij haar. ‘Kapitein Rob en het verhaal van Professor Lupardi’ is een leuke avonturenfilm geworden die, ook al is hij vooral op de jongere kijkers gericht, ook het grote (volwassen) publiek zal aanspreken. De bekende en populaire cast zal hier ook zeker een aandeel in hebben. Op wat kleine schoonheidsfoutjes na is het Hans Pos gelukt om kapitein Rob opnieuw tot leven te brengen. En wie weet levert dat oude stripboek op zolder binnenkort nog geld op.

Eveliene Sanders

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 november 2007