Karearea: The Pine Falcon – Chance of a Lifetime (2008)

Regie: Sandy Crichton | 49 minuten | documentaire

De Karearea is een stiekeme vogel. Sandy Crichton komt voor het eerst met deze Nieuw-Zeelandse valk in aanraking tijdens zijn vakantie. Filmmaker Crichton raakt gefascineerd door deze roofvogel. Zeven jaar later keert hij terug naar Nieuw-Zeeland om een documentaire te maken over de Karearea. Geen gemakkelijke taak, omdat deze vogel alleen tijdens het broedseizoen valt te traceren.

Begeleid door een simpele, doch interessante soundtrack met enkel gitaarklanken toont Crichton close-up beelden van de Karearea. Zijn ijselijke kreten schallen prachtig tussen de muzikale ondersteuning door. Crichton laat je gelijk oog in oog staan met dit roofdier. Je ziet een scherpe blik van deze gevederde jager. Dat de Karearea een overlever is, blijkt zoal uit de korte en krachtige geschiedenisles van Crichton over de landschappen van Nieuw-Zeeland. In de provincie Otago op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland leven veel valken in de dennenbossen. Het merendeel van de dennenbomen wordt tegenwoordig gekapt. Crichton praat met een boswachter uit Wenita. Aaron Gunn vertelt dat de vogels de houthakkers aanvallen via zogenoemde ‘dive bombs’ – duikvluchten. De filmmaker gaat op een hoge heuvel zitten in het aanvalsgebied en spot twee valken. Maar Crichton wil graag een valkennest ontdekken en filmen. Om zijn speurtocht succesvol te maken, schakelt hij de hulp in van George Chance. De 88-jarige Chance heeft tien jaar van zijn leven gewijd aan het fotograferen van de Karearea. Chance’s werk is indrukwekkend. Crichton maakt aan de hand van Chance’s foto’s een korte impressie hoe de oud-fotograaf te werk ging om de valk vast te leggen.

Chance helpt Crichton door zijn tactiek en materiaal ter beschikking te stellen. Hierdoor kan Crichton de valken optimaal in hun natuurlijke omgeving filmen zonder hen daarbij teveel te storen. In ruil hiervoor hoopt Chance zijn hartenwens vervuld te zien; een bewegend beeld van zijn geliefde valk. De oud-fotograaf had namelijk nooit de kans om een film te maken over deze roofvogel. Crichton maakt een belofte aan Chance dat hij hiervoor zal zorgen.  Naast het verhaal van de valk staat ook George Chance centraal. Zijn passie is verweven met de Karearea. De documentaire concentreert zich gaandeweg meer en meer op Chance. Wanneer het eind invalt, voelt het lichtelijk abrupt aan. Crichton had best meer tijd kunnen vullen met extra beelden van deze roofvogel. Want het filmmateriaal wat hij toont, is super interessant.

Bijzonder zijn de close-up beelden vanuit een nest. Maar de shots van de zwevende volwassen valken, en een achtervolging van papa valk die zijn nest verdedigt tegen een gevaarlijke indringer mogen er ook zijn. De documentaire kent ook vermakelijke momenten. Bijvoorbeeld wanneer Crichton zelf wordt belaagd door de roofvogel. Concluderend slaagt Crichton erin om met  ‘Karearea: The Pine Falcon’ erin om een inzicht te geven in het leefgedrag van de Nieuw-Zeelandse valk. Crichton geeft ongezouten commentaar op de kap en hij laat duidelijk zijn bewondering voor de valken merken. ‘Karearea: The Pine Falcon’ is dan ook een eerlijke en imposante documentaire die vogelliefhebbers zeker niet mogen missen.

Ans Wijngaarden