Karsu (2012)

Regie: Mercedes Stalenhoef | 87 minuten | documentaire | Met: Karsu Dönmez

Ze wordt door velen de Nederlandse Norah Jones genoemd. Karsu Dönmez is de volledige naam van deze Nederlandse zangeres en songwriter uit Amsterdam. Als dochter van twee Turkse ouders begon ze op veertienjarige leeftijd haar muzikale carrière in het Turkse restaurant van haar vader en moeder. Tijdens het eten konden de gasten hier genieten van haar stem en muzikale talenten. Want naast goed zingen, speelt Karsu haar eigen muziek op de piano en schrijft ze de teksten zelf. Meestal doet ze dit midden in de nacht, wanneer het in de rest van het huis doodstil is en ze zich optimaal kan concentreren. Documentairemaakster Mercedes Stalenhoef (bekend van haar documentaire ‘Carmen Meets Borat’ uit 2008) maakte tijdens een etentje in het Turkse restaurant kennis met Karsu. Onder de indruk van haar zangstem besloot ze het portret ‘Karsu’ te maken om erachter te komen of haar dromen over volle concertzalen uit zouden komen.

Om dit te bewerkstelligen volgde ze de destijds zeventienjarige Karsu gedurende drie jaar tijdens de belangrijkste momenten uit haar leven en carrière. Zo zien we hoe Karsu zich langzaam maar zeker opwerkt, al gaat dit zeker niet zonder slag of stoot. In het begin treedt ze op in kleine gelegenheden, zoals in een studentenhuis en daarnaast wordt ze tijdens enkele selectierondes te licht bevonden. Toch gaat deze documentaire niet alleen over de muzikale kant van Karsu maar geeft het ons ook een kijkje in haar persoonlijke leven, waarin met name de familie een belangrijke rol speelt. Dit leidt soms tot redelijk overbodig gekibbel tussen Karsu en haar moeder over een geplande vakantie met vriendinnen, maar soms ook tot leuke quotes. Zoals van haar vader, die tegen een ietwat gehaaste recruiter zegt dat zijn dochter ‘geen gerecht dat na een bepaalde tijd gaat bederven’ is. Om maar te benadrukken dat niet alles om de carrière draait en er ook nog belangrijkere dingen in het leven zijn.

De kracht van ‘Karsu’ is dat het een goede balans tussen het persoonlijke en het muzikale leven van de hoofdrolspeelster gevonden heeft. Het geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van Karsu van een jong, verlegen meisje dat net haar Havo heeft afgerond naar een volwassen meid, blakend van zelfvertrouwen, die voor volle zalen in New York en Amsterdam optreedt en bij gerenommeerde talkshows te gast is. Zoals te verwachten, wordt het geheel bij vlagen ondersteund door de fraaie muziek van Karsu zelf. Dit alles maakt van ‘Karsu’ dan ook een geslaagd portret van een meisje dat haar dromen najaagt.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 februari 2013
DVD-release: 8 oktober 2013