Kastaars (2016)

Regie: Jasmine Elsen | 6 minuten | animatie, korte film

Oogkleppen. Je kunt ze maar beter zo veel mogelijk op hebben, om alle ellende van de wereld buiten te sluiten. Maakt het negeren van het leed van de wereld je een gelukkiger persoon? Dat is waar ‘Kastaars’, een Vlaamse korte animatiefilm van Jasmine Elsen, over gaat.

In deze film zien we een flatgebouw waar op verschillende verdiepingen uiteenlopende personen wonen. Soms alleen, soms met zijn tweeën, maar met één grote gemene deler: geen van hen bekommert zich om wat er buiten de vier muren van hun appartementje gebeurt. Zo zien ze niet hoe een kip zich met moeite een weg naar boven baant, waar haar nest zich bevindt. De een is druk met planten water geven, de ander speelt afwezig met zijn enorme baard, weer een ander stel zit gemoedelijk samen op het toilet. Naar buiten kijken doen ze niet, ze zijn alleen bezig met hun eigen zaken.

De animatiestijl van Jasmine Elsen is opvallend in ‘Kastaars’. Ze combineert eenvoudige tekeningen met tastbare dingen als wol en garen en stop-motion. Ze laat haar personages niet van hun beste kant zien, ze zijn spierwit, naakt, hebben spitse neuzen, kleine hangborsten en ontevreden gezichten. De achtergronden zijn nauwelijks ingevuld, zodat alle aandacht naar de personages en de voor hen van belang zijnde voorwerpen en hun soms wat ongemakkelijke handelingen gaat. De humor schuurt tegen het bizarre aan, maar komt niet altijd over.

Hoewel de boodschap er in ‘Kastaars’ niet dik op ligt, is deze wel duidelijk. Het kan helemaal geen kwaad om die oogkleppen wat vaker af te doen, wie weet wat je dan nog ziet!

Monica Meijer

Waardering: 2.5

DVD- en blu-ray-release: 17 oktober 2017 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #23 – De Beste Vlaamse Kortfilms)