Kate & Leopold (2001)

Regie: James Mangold | 118 minuten | komedie, romantiek, fantasie, science fiction | Acteurs: Meg Ryan, Hugh Jackman, Breckin Meyer, Liev Schreiber, Natasha Lyonne, Bradley Whitford, Paxton Whitehead, Spalding Gray, Josh Stamberg, Matthew Sussman, Charlotte Ayanna, Philip Bosco, Andrew Jack, Stan Tracy, Kristen Schaal

Op het eerste gezicht lijkt ‘Kate & Leopold’ de zóveelste romantische film, en de zóveelste die onrealistisch is (tja, tijdreizen is nog niet bepaald uitgevonden), en die Meg Ryan op de titelrol heeft staan. Maar uiteindelijk valt ‘Kate & Leopold’ toch alles mee en is het een best vermakelijke film. Door een foutje belandt de 19e eeuwse Leopold in de 21e eeuw, waar hij Kate ontmoet. De twee worden verliefd, maar hoe houd je de liefde tot stand als je twee eeuwen met elkaar scheelt?

Gelukkig heeft regisseur Mangold ervoor gekozen voornamelijk te focussen op het romantische aspect, in plaats van Leopolds shock wanneer hij plotsklaps in 21e eeuws New York staat. Dat zorgt ervoor dat ‘Kate & Leopold’ toch net anders is dan zijn tijdreizende voorgangers, zoals ‘Back to the Future’. Meg Ryan (Kate) in een romantische komedie is niet echt heet nieuws gezien haar filmverleden, en veel meer dan de kunstjes die ze al meer dan eens heeft vertoond laat ze in ‘Kate & Leopold’ dan ook niet zien. Maar zoals menig kijker wel zal weten, is ze alsnog redelijk goed in wat ze doet.

Voor Hugh Jackman (Leopold) is dit een van de weinige echt romantische films waar hij in speelt, maar hij laat zien dat dit genre ook iets is wat hij met z’n breed gespierde torso kan dragen. In 19e eeuwse outfit met manieren waar je U tegen zegt zorgt deze aristocraat zeker voor hartkloppingen bij de 21e eeuwse vrouwen. Waar vind je heden ten dage nog een reuze galante heer?Naast Jackman is het ook Breckin Meyer (Charlie) die de show steelt als de luie broer van Kate, die nog heel wat leert van de twee eeuwen oudere Leopold. Hij is grappig, kom natuurlijk over en, ook niet onbelangrijk, ziet er goed uit. Het is jammer dat hij vaak niet verder komt dan een bijrol; hij kan zoveel meer.

Regisseur James Mangold, die vier jaar later het megasucces ‘Walk the Line’ regisseerde, schiet een aantal mooie plaatjes. Meer dan dat kan hij er niet uithalen, want het is vooral het script dat eigenlijk nogal magertjes is. Desondanks is ‘Kate & Leopold’ – met name dankzij Jackman en Meyer – toch een genot om naar te kijken en bij weg te dromen.

Tessa Obbens

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 februari 2002