Kauwboy (2012)

Regie: Boudewijn Koole | 78 minuten | familie | Acteurs: Rick Lens, Loek Peters, Susan Radder, Ricky Koole, Cahit Ölmez

Alsof hij al jaren vertrouwd is met het maken van speelfilms, levert regisseur Boudewijn Koole met ‘Kauwboy’ een zinderend debuut af; goed voor twee prijzen op het filmfestival van Berlijn. De film staat garant voor gevoel en betrokkenheid bij ieder die hem ziet.

Centraal in ‘Kauwboy’ staat de tienjarige Jojo die op een dag een kauw mee naar huis neemt en probeert het beestje te verzorgen zonder zijn vader het te laten merken. Het gegeven is gebaseerd op een jeugdherinnering van Koole, en dat is elke seconde van de film zichtbaar. Doordrenkt met liefde voor het project, en liefde voor de cinema is de film, zodat narratieve wendingen immer gepaard gaan met fraaie cameramomenten en een zeer sterke soundtrack. Dit is een regisseur die zo van film houdt, dat de liefde voor het vak in elk detail doorschemert, waardoor hij niet anders kon dan van zijn debuut een film te maken die het genre van een kinderfilm weet te ontstijgen. Want hoewel ‘Kauwboy’ in zijn donkere randjes wellicht iets te moeilijk is voor sommige kinderen, wordt zijn inhoud en onderliggende verhaallijn over de door hun ouders verwaarloosde kinderen ook voor volwassenen zeer goed gebracht.

‘Kauwboy’ betovert en verwondert vooral, maar is tegelijkertijd aangrijpend, wonderschoon en vertederend. De keuze van Koole en coscenariste Jolein Laarman om de film geheel rond de jonge Jojo te laten draaien pakt uitstekend uit. In de kleine cast – die eigenlijk maar uit vijf personen bestaat – heerst het kleine spel zo tussen de acteurs, en weet de jonge Rick Lens zich razend knap te onderscheiden in de hoofdrol, en 78 minuten lang de film te dragen. De jeugdherinnering van Boudewijn Koole over het opvoeden van een vogel wordt in ‘Kauwboy’ zo schitterend geïllustreerd, dat het bijzonder benieuwd maakt naar welke andere verhalen de beginnend regisseur nog zal gaan verfilmen.

Luuk Imhann

Waardering: 5

Bioscooprelease: 18 april 2012