Keep on Keepin’ On (2014)

Regie: Alan Hicks | 84 minuten | documentaire, muziek | Met: Clark Terry, Justin Kauflin, Gwen Terry, Arturo Sandoval, Quincy Jones, Herbie Hancock, Bill Cosby, Quincy Cavers, Terri Lyne Carrington, Phylis Kauflin, Frank Kauflin, Mulgrew Miller, Kevin Neaton, Dianne Reeves

Het is een trieste aanblik: jazzlegende Clark Terry gekluisterd aan zijn bed, zuurstofslangetjes in zijn neus en ogen die niets meer lijken te zien. Zijn stem klink zwak en angstig; hij is bang voor een op handen zijnde operatie waarbij zijn onderbenen zullen worden geamputeerd. ‘Keep on Keepin’ On’ (2014) heet de documentaire over Clark Terry en zijn protégé Justin Kauflin. De titel klinkt als een straf als we Clark Terry zo zien liggen, maar de trompettist doet wat hij het liefst doet en dat is een nieuwe generatie jazzmusici het vak leren.

De negentigjarige Clark en de zesentwintigjarige Justin zijn allebei blind. Justin heeft als kind langzaam zijn zicht verloren door een zeldzame oogziekte; Clark kan sinds kort niets meer zien als gevolg van de diabetes die hij al jaren heeft, maar die nu, op zijn oude dag, voor allerlei narigheid zorgt. Zo heeft hij wonden aan zijn benen die niet meer willen helen en moet hij continu extra zuurstof worden toegediend. Justin is hem tot troost, hij weet immers hoe het is om blind te worden en hij heeft zich er niet door op zijn kop laten zitten; hij heeft zich op de piano gestort en is nu een begiftigde muzikant. Het lukt Justin alleen nog niet om zijn eigen stijl te vinden en door te dringen in het jazzcircuit in New York. Clark ziet in Justin een ruwe diamant die alleen nog maar geslepen moet worden en dat laatste wil Clark graag voor hem doen.

‘Keep on Keepin’ On’ is niet een retrospectief over het leven en werk van Clark Terry, daarvoor gaan de makers te vluchtig door de materie. De vogelvlucht die hier wordt gemaakt dient alleen ter introductie voor de onwetende kijker. Diverse jazzmusici, maar ook een verdwaalde Bill Cosby, geven hun verzekering af dat Clark Terry een bonafide grootheid is. Na dit vastgesteld te hebben richt de documentaire zich op Clark Terry als mentor; een getalenteerd trompettist en allround musicus die al vroeg wist dat hij zijn kennis moest delen met iedereen die erom vroeg. En nu als één van de laatste jazzlegendes is die morele verplichting nog dwingender geworden.

Visueel en verhaaltechnisch is ‘Keep on Keepin’ On’ niet veel bijzonders; een rechttoe rechtaan vertelling die in elk ander geval had kunnen vervelen. Maar wat de kijker bij de les houdt is de relatie tussen Clark en Justin. Clark vecht voor zijn leven én voor de carrière van Justin, en strooit daarbij met levenslessen waar je als kijker ook nog iets mee kan. Justin maakt hier dankbaar gebruik van, maar staat Clark ook bij op de moeilijke momenten voor en na zijn operatie. Justin beurt hem op en geeft hem energie. Voor Clark is Justin een deur naar het verleden, alsof hij weer even jong is en optrekt met Duke Ellington en de leden van zijn orkest; aan de slag en knallen, geen gezeik. ‘Keep on Keepin’ On’ is een brave maar intieme documentaire die ontroert en inspireert.

Alberto Ciaccio

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 maart 2015
VOD-release: 1 mei 2015
DVD-release: 1 mei 2015
DVD-release: 25 november 2016 (De Beste Muziekdocumentaires editie 2015) (8 DVD box)