Keillers Park (2006)

Regie: Susanna Edwards | 90 minuten | drama | Acteurs: Mårten Klingberg, Pjotr Giro, Roberto Jelinek, Gösta Bredefeldt, Karin Bergguist, Maria Langhammer, Lina Mattsson, Cayenne Odelberg, Karin Sjöberg, Jan Holmquist, Tova Magnusson-Norling, Christian Hollbrink, Jonatan Rodriquez, Polly Kisch, Mats Blomgren, Peter Eriksson, Elisabeth Falk, Erik Lundin

Veel waargebeurde verhalen die zijn verfilmd zijn sterk geromantiseerd of gedramatiseerd. Dit is niet zo zeer het geval bij de film ‘Keillers Park’. De film poogt op een zo natuurlijk mogelijke wijze te tonen hoe zwaar het nog steeds is om uit te komen voor je homoseksualiteit. De homoseksuele Peter (Mårten Klingberg) leidt al jaren een ongelukkig leven omdat homoseksualiteit in zijn familie ontoelaatbaar is. Hij gaat mee in het patroon van zijn vader en heeft zelfs een leuke vriendin. Zijn gevoel kan hij echter niet meer onderdrukken wanneer Peter Nassim ontmoet. Nassim is zijn tegengestelde in veel zaken. Nassim heeft homoseksualiteit volledig geaccepteerd en is zelfs naïef tegenover mensen die nog niet zo vrij zijn. Hij kan zich dat bijna niet voorstellen. Nassim is frivool, uitbundig en heel erg expressief. Peter kan niet anders dan al zijn confrontaties aangaan.

De film toont hoe schrijnend het leven voor homo’s en lesbiennes kan zijn in Göteborg. De persoonlijke ervaringen van Peter zijn prachtig in beeld gebracht. ‘Keillers Park’ doet erg realistisch aan. Je ziet de strijd van Peter en zijn vader, maar ook de reactie van andere familieleden en collega’s. Niet alleen wordt de discussie met Peter aangegaan, ook moet ieder voor zich opnieuw een mening vormen. De vrolijke Nassim, zeer goed gespeeld door Piotr Giro, maakt met zijn verschijning de film wat luchtiger. Zo fris als Nassim zelf in het leven staat komt goed over in de film. Een prima keuze, want de film zou anders misschien wat aan de zware kant zijn geworden.

‘Keillers Park’ is erg gefocust op de verhouding tussen Peter en Nassim. De chemie tussen deze acteurs is helaas gering, waardoor de liefde niet altijd geloofwaardig overkomt. Het overlijden van Nassim en de ware toedracht daarvan, voegt niet eens zo veel aan de film toe. Het maakt het op feiten beruste verhaal compleet. Het belangrijkste element van de film blijft toch de strijd om op te komen voor je eigen seksuele geaardheid. ‘Keillers Park’ is een mooi drama, realistisch en met mooie beelden.

Sharon Vonk