Kick-Ass 2 (2013)

Regie: Jeff Wadlow | 113 minuten | actie, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Jim Carrey, Lyndsy Fonseca, Christopher Mintz-Plasse, Iain Glen, Donald Faison, Morris Chestnut, John Leguizamo, Rob Archer, Clark Duke, Lindy Booth, Yancy Butler, Ella Purnell, Steven Mackintosh, Augustus Prew, Claudia Lee, Robert Emms, Daniel Kaluuya, Olga Kurkulinka

In ‘Kick-Ass 2’ zijn we terug bij doe-het-zelf superheld Kick-Ass. De jonge Dave (Aaron Taylor-Johnson) blijkt na zijn eerdere avontuur niet de enige burger die een masker opdoet om de misdaad te bestrijden. Nieuwe superhelden met namen als Night Bitch, Doctor Gravity, Insect Man en Black Death maken hun opwachting. Kick-Ass wordt door Colonel Stars and Stripes (Jim Carrey) gevraagd zich bij zijn team aan te sluiten. Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) gooit echter de handdoek in de ring en probeert het leven van een normale puber te leiden. Red Mist (Christopher Mintz-Plasse) keert terug onder een andere naam: The Motherfucker. Hij is uit op wraak nadat Kick-Ass zijn vader vermoordde.

‘Kick-Ass’ was in 2010 een grote verassing. De film zat boordevol humor, grof geweld en zag er gelikt uit. Het verhaal was één grote knipoog naar de ‘serieuze’ superheldenfilms. Hier geen held die gebeten was door een spin of een trauma had. Maar wel Dave, een doodnormale puber, die besloot om superheld Kick-Ass te worden. In deel twee mist Dave het om superheld te zijn. Gelukkig ontmoet hij de ‘Justice Forever’ superhelden groep. Jim Carrey is bijna onherkenbaar als Colonel Stars and Stripes en zijn rol is helaas een stuk korter dan je in eerste instantie gedacht. Dave leeft weer helemaal op dankzij ‘Justice Forever’ maar The Motherfucker blijkt een stuk gevaarlijker dan verwacht. Christopher Mintz-Plasse is als The Motherfucker behoorlijk opgefokt en zijn rol is een stuk minder grappig dan in ‘Kick-Ass’. Ook nu steelt Chloë Grace Moretz weer de show als Hit-Girl. Moretz is gegroeid in haar rol en ze heeft nog steeds de gewelddadigste actiescènes. Haar rol is ook groter geworden en we zijn getuige van haar poging om een normaal vijftienjarig meisje te zijn. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Het meidenkliekje waar ze probeert bij te horen lijkt zo uit ‘Mean Girls’ (2004) weg te zijn gelopen. Hit-Girl weet natuurlijk wel op haar eigen briljante manier met het groepje om te gaan. Al blijkt ze toch een normale puber als ze voor het eerst wordt geconfronteerd met een boyband à la One Direction. Indruk maakt ook de Russische Olga Kurkulinka als Mother Russia. De gigantische bodybuildster lijkt de Russische zus van Brigitte Nielsen en blijkt een hevige tegenstander voor Hit-Girl.

Ondanks de leuke nieuwe bijrollen mist de film de originaliteit van deel één. De charme van ‘Kick-Ass’ zat grotendeels in de manier waarop Dave een superheld wilde worden. Hij was een sullige puber wiens pogingen tot rechtvaardigheid niet altijd goed afliepen. De verhaallijn rondom Hit-Girl lijkt dit nu te moeten opvangen maar is niet zo sprankelend als in deel één. Ook is de film wat meer mainstream geworden en mist hij het venijnige toontje dat we eerder onder de regie van Matthew Vaughn wel zagen. De verwijzingen naar het superheldengenre voelen deze keer nogal geforceerd aan, zoals Dave die een t-shirt draagt waarop staat ‘I Hate Reboots’. Dat betekent niet dat ‘Kick-Ass 2’ een zwakke film is. De actie is nog steeds gelikt en grof en er valt genoeg te lachen.

‘Kick-Ass 2’ zit net als deel één vol met actie en geeft een dikke knipoog naar superheldenfilms. Maar de film is wel meer mainstream geworden en mist de frisse originaliteit van de eerste film. Hit-Girl is weer het vetste personage maar Jim Carrey komt er nogal bekaaid af. De film hint op het einde naar een derde deel. Laten we hopen dat die weer zo goed wordt als het eerste deel.

Shelley Eimers

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 augustus 2013
DVD- en blu-ray-release: 11 december 2013