Kid Speed (1924)

Regie: Larry Semon, Noel M. Smith | 18 minuten | actie, romantiek, komedie, korte film | Acteurs: Larry Semon, Dorothy Dwan, Oliver Hardy, Frank Alexander, Spencer Bell, William Hauber, James J. Jeffries, Grover Ligon

Hoe vaak zien we een veelbelovende carrière niet stranden doordat een artiest zichzelf niet in de hand kan houden. Of het nou drank of drugs zijn waar de sterren niet van af kunnen blijven, of ander roekeloos gedrag; voor velen blijft het moeilijk het hoofd koel te houden. Dat dit gedrag iets van alle tijden is, bewijst onder meer Larry Semon. Deze acteur, regisseur en producent uit de tijd van Chaplin, Keaton en Lloyd beschikte over een groot komisch talent. Behalve om zijn wit geschminkt gezicht, bolhoed en een overall stond Semon ook bekend om zijn overdadige stunts. Het kon hem allemaal niet gek genoeg. Achtervolgingsscènes met vliegtuigen, exploderende schuren, ineenstortende watertorens; tegenwoordig kijken we hier met al onze special effects niet meer van op of om, maar in de jaren twintig was het een kostbare aangelegenheid. Om zijn schuldeisers tevreden te houden, liet hij de shorts voor wat ze waren en richtte hij zich vanaf de tweede helft van de twintiger jaren op het veel lucratievere genre speelfilm. Hiermee redde hij zich echter niet uit de financiële problemen en na een complete zenuwinzinking belandde de berooide Semon in een gesticht, waar hij in 1928 op slechts 39-jarige leeftijd overleed.

‘Kid Speed’ uit 1924 is exemplarisch voor het werk van Larry Semon, die in deze film niet alleen de hoofdrol speelt, maar ook de regie voert en aan het script meeschreef. ‘Kid Speed’ is als een ‘stomme’ versie van ‘The Fast and the Furious’. De steenrijke zakenman Avery DuPoys (Frank Alexander) organiseert een race. Semon doet hieraan mee, vooral om het hart van DuPoys’ dochter Lou (Dorothy Dwan, de echtgenote van Semon) voor zich te winnen. Er blijken echter kapers op de kust, zoals ‘Dangerous’ Dan McGraw (Oliver Hardy), die zoals zijn naam al doet vermoeden nergens voor terugdeinst. Vader DuPoys stelt voor dat degene die de race wint, elke woensdag met zijn dochter op stap mag. Dat stimuleert de heren natuurlijk des te meer om er volledig voor te gaan. Aangezien Hardy in dit soort films altijd de bad guy is, kun je verwachten dat hij vals zal spelen en zijn concurrent op een oneerlijke manier zal dwarsbomen.

‘Kid Speed’ biedt veel visueel spektakel: auto’s die door schuren heen racen, geklieder met benzine, motors die gesaboteerd worden en meer van die ongein. Op een gegeven moment hangt zelfs het bed van de plaatselijke sheriff, met de goede man in nachtkleding er nog in, aan Semons wagen. Het spektakel schiet in sneltreinvaart aan je voorbij. Heel veel inhoud heeft het natuurlijk allemaal niet, maar amusant is het zeker. Semon was wat actiespektakel betreft een trendsetter voor vele generaties na hem.

Patricia Smagge

‘Kid Speed’  verschijnt in mei 2013 op DVD (6 DVD-box ‘Laurel & Hardy: De Collectie’).