Kidnappers – Kidnapning (2017)

Regie: Frederik Meldal Nørgaard | 81 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Alfred Bjerre Larsen, Luca Reichardt Ben Coker, Samuel Jacob Hallas, Kristian Ibler, Jonas Kriegbaum, Brian Lykke, Anders Brink Madsen, Christian Mosbæk, Cornelius Müller, Mette Svane Pedersen, Dina Rosenmeier, Morten Feldt

Bjarne Reuter is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van Denemarken. Sinds 1975 schreef hij tientallen boeken, die zich veelal in en rond Kopenhagen afspelen. Van bijvoorbeeld ‘Buster’s World’, dat in 1979 werd uitgebracht, werd een televisieserie en een film gemaakt. In 1977 werd Reuter voor zijn werk bekroond met de kinderboekenprijs van het Deense Ministerie van Cultuur en in 2000 werd ‘En som hodder’ in Duitsland bekroond met de Deutscher Jugendliteraturpreis voor beste kinderboek. Tevens werd hij tweemaal – in 2002 en 2004 – genomineerd voor de prestigieuze tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Award, een bekroning die gezien wordt als de Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Van zijn allereerste boek ‘Kidnappers’ (oorspronkelijke titel ‘Kidnapning’) uit 1975 werd begin jaren tachtig door Sven Methling al een film gemaakt. Frederik Meldal Nørgaard, die aan de weg timmert als acteur in onder meer de crimeserie ‘Those Who Kill’ maar tevens scenarioschrijver en regisseur is, vond het in 2017 tijd voor een nieuwe verfilming van Reuters debuut. Heel veel hoefde hij niet op te frissen, want ‘Kidnappers’ is een tijdloos verhaal dat ook de jeugd van vandaag de dag tot de verbeelding spreekt.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Anders (Alfred Bjerre Larsen), de braafste van de vier kinderen uit het gezin Jakobsen. Sinds vader Michael (Anders Brink Madsen) vanwege sigarettensmokkel in de gevangenis belandde, proberen moeder en haar vier kinderen – naast Anders hebben we dochter Winni (Mette Svane Pedersen) en zoons Oskar (Samuel Jacob Hallas) en Bertram (Luca Reichardt Ben Coker) – de eindjes aan elkaar te knopen. Ze zijn daar heel creatief in, maar de aanmaningen stapelen zich op en juist op de dag dat vader vrijkomt uit de gevangenis wordt het gezin het huis uitgezet. Moeder schrikt daar zo van dat ze letterlijk instort en in het ziekenhuis belandt. Oom Georg (Brian Lykke), een kruimeldief die er in feite voor verantwoordelijk was dat de verder vrij brave Michael met justitie in aanraking kwam, biedt Michael en de kinderen tijdelijk onderdak. Hij heeft bovendien dé manier voor hen gevonden om van hun geldzorgen af te komen: hij komt met een plan om het zoontje van een steenrijke zakenman (Kristian Ibler) te ontvoeren en losgeld te vragen. Michael mag van niks weten, maar de kinderen moeten hem helpen de jongen in de auto te lokken. Deze Bernard (Cornelius Müller) werkt verrassend genoeg graag mee met het plan; hij ziet het als een ultieme manier om de aandacht van zijn altijd maar afwezige vader te trekken. Georg en de kinderen rekenen zich al rijk, maar ze hebben geen rekening gehouden met butler Mikkelsen (Christian Mosbæk), die zijn eigen snode plannetje heeft bedacht.

Het verhaal is even oud als regisseur Nørgaard zelf, maar staat nog altijd als een huis. Waar de grootste kritiek op de verfilming uit 1982 was dat de plot niet zo mooi wordt afgewikkeld, geldt dat ook voor deze versie; het einde lijkt een beetje te zijn afgeraffeld. Jammer, want ‘Kidnappers’ laat ons kennismaken met een aantal kleurrijke personages. Natuurlijk zijn ze wat dik aangezet (met name de criminele oom Georg en de onbetrouwbare butler Mikkelsen), maar er is voor kinderen ook heel wat herkenning terug te vinden. Met name het plotlijntje met de vanwege zaken afwezige vader spreekt tot de verbeelding. Waarom moeders rol zo marginaal blijft is merkwaardig. Daarom focussen we ons maar op de kinderen en hun onderlinge relaties. De inventieve manieren waarop ze te werk gaan om wat extra eten en drinken te scoren of volwassenen om de tuin te leiden, zijn grappig. Het camerawerk is niet spectaculair, eerder basic. Dat geldt eigenlijk voor de gehele aankleding van de film, die het puur van zijn verhaal moet hebben. De jeugd van tegenwoordig is verwend met special effects en computergeanimeerde technieken; op technisch vlak doet ‘Kidnapping’ wat gedateerd aan. Geen van de acteurs stijgt boven zichzelf uit. Desondanks is ‘Kidnappers’ een vermakelijk filmpje dat zeker de jeugdige doelgroep zal weten te boeien met zijn tijdloze avontuur en weinig spectaculaire maar degelijke uitwerking.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

DVD-release: 16 augustus 2018