Kiki’s Delivery System – Majo no takkyûbin (1989)

Regie: Hayao Miyazaki | 103 minuten | animatie, avontuur | Originele stemmencast: Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi, Keiko Toda, Mieko Nobusawa, Kôichi Miura, Haruko Katô, Hiroko Seki, Yuriko Fuchizaki, Kôichi Yamadera, Kikuko Inoue, Yûko Kobayashi, Mika Doi, Takaya Hashi

Kiki is een heksje van 13 jaar. Zoals algemeen bekend, is dat de leeftijd waarop heksen op hun bezemsteel klimmen en het ouderlijk huis verlaten. Zo ook Kiki. Samen met haar kat Jiji gaat ze op zoek naar een stad om daar haar training als heks te voltooien. Het vinden van een stad blijkt geen probleem maar hoe verdien je als jonge heks de kost in zo’n stad? Simpel. Je gaat werken als hulpje in een bakkerij en je begint een eigen koeriersdienst. Met je vliegende bezem als unique selling point.

In animatiefilm ‘Kiki’s Delivery Service’ volgen we de belevenissen van onze jonge luchtkoerier. We zien de vreemde pakketten die ze moet vervoeren, de vriendschap die ze sluit met een jonge schilderes, de haat-liefdeverhouding die ze krijgt met haar bebrilde leeftijdgenoot Tombo. We volgen Kiki’s eerste stap naar volwassenheid en de hulp die ze daarbij krijgt van haar omgeving.

‘Kiki’s Delivery Service’ is een vroege productie van Hayao Miyazaki, een film die alle kenmerken heeft van diens latere werk. Om te beginnen onze goedgemutste heldin. In de geschiedenis van de filmkunst is er nooit een schattiger heks geweest dan onze Kiki. Met haar vormloze ouwe-vrouwenjurk, haar enorme rode strik en veel te grote bezemsteel. Met haar opgewekte karakter en haar weigering om te klagen, hoe moeilijk ze het soms ook heeft.

Ook de omgeving is typisch Miyazaki. Het stadje lijkt een beetje op Praag in de jaren 50, maar dan wel een Praag met een strand en een zee. Een sfeervol stadje met ouderwetse ambachtslieden, omhoogklimmende trams, een oude burcht en pittoreske huisjes. Een lief stadje ook, waar iedereen iedereen bijstaat. Dit gebrek aan antagonisme, funest bij drama’s, werkt bij deze feelgoodfilm opperbest. Dat het stadje nauwelijks in de tijd is te plaatsen, geeft ‘Kiki’s Delivery Service’ bovendien een tijdloos karakter.

De animaties – kleurrijk, vloeiend maar niet gelikt – zijn ook al helemaal Miyazaki, en dat geldt eveneens voor de heerlijk subtiele humor. Daarbij gaat het nooit om grapjes met een clou of om woordspelingen, maar altijd is de humor te vinden in de visuals. Mocht je de film al wat willen verwijten, dan is dat misschien een gebrek aan plot. Maar daar staat zo veel sfeer, humor, originaliteit, vrolijkheid, ontroering en schoonheid tegenover, dat je die plot geen seconde mist.

Henny Wouters

Waardering: 4