Kikkerdril (2009)

Regie: Simone van Dusseldorp | 75 minuten | familie | Acteurs: Nino den Brave, Whitney Franker, Georgina Verbaan, Juul Vrijdag, Thijs Goedknegt, Remko Vrijdag, Quintis Ristie, Laura Mastwijk, Bartek Kowalczyk, Wimie Wilhelm

Als we Jesse, Max’ kersverse vriendinnetje in ‘Kikkerdril’ mogen geloven, is de film een meisje, want “alles wat mooi is, is een meisje,” zoals het eigenwijze dierenverpleegstertje in spe beweert. Met ‘Kikkerdril’ brengt scenariste en regisseuse Simone van Dusseldorp een prachtige ode aan de onschuld en het plezier van kleuters. We zien de wereld weer even door de ogen van een zesjarig kind. Daarmee is ‘Kikkerdril’ een heerlijke film, die kinderen zal vermaken en hun ouders zal vertederen.

De zesjarige Max wordt door zijn alleenstaande moeder Heleen (Georgina Verbaan) bij zijn oma (Juul Vrijdag) gebracht voor een logeerpartijtje. Oma woont in een geweldig huis midden in de natuur, Max’ logeerkamer kijkt uit op een sloot, waar vlak voor zijn vertrek naar het ziekenhuis Max’ broer Jannus een nat pak haalt bij zijn poging kikkerdril in een glazen potje te vangen. Jannus wordt in zijn pyjama gehesen en reist met de bus samen met Heleen naar het ziekenhuis om zijn amandelen te laten knippen. Voordat hij vertrekt drukt hij zijn jongere broertje echter op het hart vooral kikkerdril te halen, want anders kan hij nooit meer praten. Max voelt zich schuldig dat Jannus in de sloot is gevallen zonder dat hem dat de gewenste kikkerdril heeft opgeleverd, en is vastbesloten zijn broertje te redden. Veel tijd hiervoor krijgt hij echter niet van oma, want er moeten dieren verzorgd worden (oma helpt gewonde dieren uit de natuur), pannenkoeken gebakken worden en dan is het al weer bedtijd.

Ook de volgende ochtend loopt Max’ plannetje in het honderd en wordt hij alweer op sleeptouw genomen naar het ziekenhuis om de zojuist geopereerde Jannus te bezoeken. In het ziekenhuis weet Jannus nog meer op zijn schuldgevoel in te werken en er zit voor Max niets anders op dan weg te lopen om kikkerdril te zoeken. Hij blijft niet lang alleen: Jesse, een zevenjarig meisje op een roze fiets en in verpleegstersoutfit, vraagt hem haar slachtoffer te zijn en omdat Max het glazen potje kapot heeft laten vallen en Jesse hem haar pleisterpot belooft, gaat hij akkoord. Omgekeerd besluit Jesse met Max mee te gaan met als vooruitzicht de zieke dieren bij de oma van Max in huis.

Simone van Dusseldorp weet zich goed raad met het genre. Eerder was zij onder andere verantwoordelijk voor de uitmuntende serie ‘Otje’, gebaseerd op Annie M.G. Schmidts klassieker en ook in ‘Diep’ en de korte film ‘Koest’ bewijst zij zich goed in de gevoelens van kinderen te kunnen verplaatsen. ‘Kikkerdril’ is een vrolijke kinderfilm vol herkenbare situaties. De liedjes zijn erg grappig, bij de aftiteling kun je ze al bijna meezingen. Het rupsenlooplied doet niet onder voor het amusante nies- en hoestliedje van Fay Lovsky in de bus en het is bijna onmogelijk om na het zien van deze film geen pannenkoeken te willen eten onder het zingen van het vrolijke pannenkoekenlied dat Max en oma spontaan lijken te verzinnen. ‘Kikkerdril’ is een prima alternatief voor een middagje buiten spelen!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 februari 2009