Killer Elite (2011)

Regie: Gary McKendry | 117 minuten | actie, thriller | Acteurs: Robert De Niro, Jason Statham, Clive Owen, Dominic Purcell, Yvonne Strahovski, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Grant Bowler, Ben Mendelsohn, Michael Dorman, Firass Dirani, Lachy Hulme, Daniel Messier, Kristy Barnes-Cullen, Aden Young, Michael Carman, Matthew Nable, Daniel Roberts, Sandy Greenwood, Birol Tarkan Yildiz, Chris Anderson, Brendan Charleson, Jamie McDowell, Riley Evans, Barry Stones, Puven Pather, Rodney Afif, Jack Llewellyn

De boomlange Brit Sir Ranulph Fiennes, achterneef van Ralph, Joseph en Martha, heeft veel bereikt in zijn leven. Naast het beklimmen van de Mount Everest in 2009, wat zijn derde poging was (tijdens zijn eerste poging kreeg hij een hartaanval), liep hij in zeven dagen tijd zeven marathons, op maar liefst zeven verschillende continenten (!). De in 1944 geboren avonturier leidde tientallen expedities, en was de eerste die Antarctica volledig te voet overstak. Een prestatie van formaat! Iets minder indrukwekkend, maar niet minder interessant, is het feit dat hij bij de laatste zes mannen hoorde, die kans maakten om Sean Connery als James Bond te vervangen. Fiennes schreef ook een aantal boeken: zijn ‘The Feather Men’ (1991) is een topper in het true crime genre, hoewel de schrijver zijn boek zelf beschrijft als ‘factional’, een mix tussen feiten en fictie dus. “The Feather Men” vormde de inspiratie voor de film ‘Killer Elite’, waarin actiehelden Jason Statham en Clive Owen het tegen elkaar opnemen.

‘Killer Elite’ speelt zich begin jaren tachtig af. Danny Bryce (Statham) en zijn mentor en baas Hunter (Robert De Niro), huurmoordenaar van beroep, zijn in Mexico bezig met een opdracht en hoewel zij hun taak goed volbrengen, gebeurt er toch iets dat Danny doet besluiten dat dit geen leven meer is voor hem. Hij trekt zich terug in Australië en ontmoet er de mooie Anne (Yvonne Strahovski). Een jaar later krijgt Danny onverwachte post: een foto van Hunter die door sjeik Amr bin Issa in Oman gevangen gehouden wordt. Er zit niets anders op voor Danny dan naar Oman te gaan, hij voelt zich moreel verplicht zijn oude kameraad te redden. In ruil voor Hunters leven moet Danny de moord op drie van de vier zoons van de sjeik wreken. De moorden moeten lijken op een ongeluk: niets moet naar hem en zijn nog levende zoon terugleiden én ze moeten voor een camera de moord bekennen. Alsof dat nog niet genoeg is, moet Danny de klus zien te klaren vóór de sjeik, die nog maar enkele maanden te leven heeft, het loodje legt. De heren die op de dodenlijst staan blijken ook nog eens voormalige SAS (Special Air Services) leden te zijn, en zijn dus praktisch onkwetsbaar. Wat volgt is een routineuze verhaallijn, waarin Danny samen met de door hem opgetrommelde maten Davies (Dominic Purcell) en Meier (Aden Young) de namen op de lijst een voor een afvinken. Het vinden van hun doelen is vrij makkelijk en zorgt voor weinig spanning. Het interessantst is de wijze waarop de drie de moord op een ongeluk laten lijken (de vaardigheid waarmee ze dit voor elkaar krijgen, geeft je te denken over de werkelijkheid).

Was het bij dit redelijk ongecompliceerde verhaal gebleven, dan was ‘Killer Elite’ een standaard actiefilm geworden. Het is de toevoeging van Clive Owens personage Spike aan het scenario, die de plot van ‘Killer Elite’ van dat dertien-in-een-dozijn-stempel weet te redden. Spike is een ex-SAS-soldaat, die de opdrachten uitvoert van de Feather Men, een groepje voormalig SAS officieren. Om hun ex-collega’s te beschermen, achten zij zich boven de wet. Omdat zij lucht krijgen van Danny’s missie, proberen zij hem en zijn collega’s te pakken te krijgen. Zowel Spike als Danny vechten voor hun idealen en omdat de kijker voor beide personages in zekere mate sympathie op kan brengen, vormen de scènes waarin de twee het tegen elkaar opnemen, de spreekwoordelijke kers op de taart. Of liever: de flink gekruide en lekker hard uitgebakken spekblokjes in de stevige stamppot.

Want ‘Killer Elite’ is vooral een stoere film. De vechtscènes worden meestal heerlijk ouderwets (op zijn jaren tachtigst) in beeld gebracht, dus voor de toch al te vaak gekopieerde kogelontwijkende scènes à la ‘ The Matrix’ of in slow-motion of juist versneld getoonde martial arts vechtpartijen hoef je bij ‘Killer Elite’ niet aan te kloppen. De kundig gechoreografeerde confrontatie tussen The Stath en Owen in het ziekenhuis, de adrenalineverhogende snelwegscène en het gevecht waarin Statham, terwijl hij nog vastgebonden zit aan een stoel, korte metten maakt met zijn vijanden, zijn opwindend popcornvermaak. Het acteerwerk is – voor een film van dit kaliber – dik in orde. Statham doet, als altijd, waar hij in excelleert. In combinatie met De Niro lijkt het alsof de twee elkaar echt al jaren kennen en samen met Owen levert het vuurwerk op.

Helaas is ‘Killer Elite’ geen film zonder gebreken geworden. Zo hoef je niet veel van de dialogen te verwachten, veel meer dan clichés komt er niet uit de monden van de cast. De karakters krijgen niet heel veel diepgang mee: we krijgen te weinig tijd met Danny en Hunter om overtuigd te raken van de band tussen de twee en de toevoeging van de scènes waarin Danny smachtend terugdenkt aan de blonde schone die Down Under op ‘m wacht, zijn ook overduidelijk bedoeld om zijn tough guy imago van een lieve kant te voorzien. Dat werkt maar half. En wat Spike precies drijft, daar komen we ook niet achter. Na ongeveer twee derde van de film zakt ‘Killer Elite’ een beetje in. Als je verwacht dat de credits over het scherm komen rollen, blijkt er nog een onvoorziene complicatie te zijn. Dat is wel wat jammer. Met een wat beter doortimmerd scenario, waarin de thriller- en actie-elementen beter gedoseerd zouden worden, en een wat meer uitgebalanceerde regie (toegegeven, het is Gary McKendry’s speelfilmdebuut) was ‘Killer Elite’ toegetreden tot de elite van de actiefilms. Wat je nu krijgt is een net bovengemiddelde genrefilm, waaruit genoeg vermaak te halen valt, maar die je hart niet per se sneller doet kloppen.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 november 2011
DVD- en blu-ray-release: 21 maart 2012