Killing Field – Survive the Game (2021)

Recensie Killing Field CinemagazineRegie: James Cullen Bressack | 97 minuten | actie, thriller | Acteurs: Chad Michael Murray, Bruce Willis, Swen Temmel, Michael Sirow, Kate Katzman, Zack Ward, Simon Phillips, Sean Kanan, Adam Huel Potter, Donna D’Errico, Jose S. Vázquez, Kristos Andrews, Ronal Tejada, Jonathan González, Ramon Vázquez, Yulia Klass, Felix Cortes, Canyon Prince, Daniel Salinas González, Sarah Roemer, James Cullen Bressack

‘Killing Field’ (ook bekend onder ‘Survive the Game’, wat al net zo’n nietszeggende titel is) is een actiefilm met Bruce Willis op de automatische piloot en Quentin Tarantino-invloeden. Wat er precies aan de hand is met de carrière van de nog altijd geliefde Hollywoodster – die vanaf ’10 Minutes Gone’ (2019) echter alleen maar in B-films verschijnt – is niet helemaal duidelijk. Er wordt beweerd dat hij met zijn (geestelijke) gezondheid kampt, maar officieel is dit nog niet bevestigd.

David (Willis) en Cal (Swen Temmel) zijn twee politieagenten die al jaren achter een drugsbende aan zitten. Nu ze de criminelen eindelijk op heterdaad kunnen betrappen, gaan ze er vol voor. Dat loopt echter verkeerd af: David wordt geraakt in zijn buik en Cal gaat – na enige aarzeling, want hij wil zijn doodbloedende partner niet in de steek laten – achter het criminele duo aan. De film is nog geen tien minuten onderweg en er zijn al tientallen kogels afgevuurd… waarbij er maar één doel heeft geraakt. Dan weet je wel hoe laat het is.


Cal volgt het criminele duo (een ‘Natural Born Killers’-achtig stel, waarvan de vrouwelijke helft overduidelijk geïnspireerd is door de kledingstijl van Harley Quinn) tot in een afgelegen boerderij, waarvan we ook ondertussen de eigenaar, Eric (Chad Michael Murray) leren kennen. Eric is twee weken geleden zijn vrouw en dochtertje kwijtgeraakt bij een auto-ongeluk en het leven heeft voor hem niet zoveel zin meer. Toeval wil dat hij een oorlogsveteraan is, dus hij weet wel hoe hij een geweer moet hanteren.

Drugshandelaren Violet en Mickey Jean (Kate Katzman en Zack Ward) blinken niet uit op het intelligente vlak, maar we moeten wel geloven dat ze stapelgek zijn op elkaar (hoe vaak de zin “You and me against the world, baby” door één van hen geuit wordt – je raakt de tel al snel kwijt). Dan bemoeit ook opperbaas Frank (Michael Sirow) zich ermee, hij heeft David gevangen genomen – “hoera, mijn partner is toch niet dood,” realiseert Cal zich verbaasd – en komt met de rest van de bendeleden naar Erics boerderij. Frank is niet bepaald ‘amused’ als hij merkt dat Mickey en Violet zowel Cal als Eric hebben laten ontsnappen en het doel is om die twee zo snel mogelijk uit te schakelen, onderwijl David onder schot houdend.

‘Killing Field’ is een langdradig kat-en-muis-spel, dat nooit spannend wordt. Er wordt een blik bad guys opengetrokken waar je u tegen zegt. Het is drie tegen legio. Elk van deze bendeleden heeft weliswaar een uniek uiterlijk, zodat we ze makkelijk uit elkaar houden, maar van uitwerking van karaktertrekjes is geen sprake. Oh, er is er één die tegen Frank zegt ‘gekwetst’ te zijn door de belediging die hij naar zijn hoofd geslingerd krijgt en vervolgens raadt hij z’n baas yoga of decaf aan, zodat ie beter slaapt. Dat is op zich nog wel verrassend. Er wordt op zich ook nog wel moeite gedaan om het geboefte op een originele manier om zeep te helpen en de locatie waar een aantal van deze moorden plaatsvinden – een overwoekerde kwekerij – is leuk gekozen. ‘Killing Field’ speelt zich af in een tropische, zeer groene, omgeving (de film is opgenomen in Puerto Rico) en dat levert af en toe ook nog wel aardige plaatjes op. De muziekkeuze is niet erg consequent: bij het eerste nummer denk je: “Zie je wel, de regisseur is een QT-fan,” de rest van de soundtrack zou ook makkelijk bij de Fast & Furious-franchise passen.

Bruce Willis-fans krijgen echter niet veel waar voor hun geld: hun favoriet zit bijna continu vastgebonden op een stoel. Dat was nog niet zo’n probleem geweest als de snedige one-liners die het scenario hem toebedeelt, dat ook zouden zijn, maar dat is niet het geval. Pas op het eind (spoiler-alert: David weet zichzelf te bevrijden) krijgt hij wat te doen. Gaat het je niet zozeer om Bruce, maar wil je een lekkere domme actiefilm zien, dan beleef je wellicht wat meer lol aan deze film, maar deze inwisselbare productie heeft erg te lijden onder het matige acteerwerk, het magere plot en de slecht geschreven dialogen. Nog wel een pluim voor de maker van de titelsequentie, die doet oprecht vermoeden dat we een veel betere film gaan zien dan ‘Killing Field’ daadwerkelijk is.

Monica Meijer

Waardering: 1.5

VOD-release: 2 februari 2022