Kina & Yuk – Kina et Yuk, renards de la banquise (2023)

Recensie Kina & Yuk CinemagazineRegie: Guillaume Maidatchevsky | 85 minuten | avontuur, drama, familie

Hoewel klein van stuk, is de poolvos een enorm taai en robuust roofdiertje. De kleine hondachtigen bewonen de ijzige toendra’s van Arctisch Noord-Amerika, Noord-Europa en Noord-Azië, waar ze zich voeden met lemmingen, muizen, vogels, eieren en aas. Poolvossen kunnen enorme afstanden afleggen. Van een exemplaar is bekend dat het in 76 dagen een 3.506 kilometer lange route van Spitsbergen naar Ellesmere Island in Canada aflegde.

‘Kina & Yuk’ neemt je mee naar de Arctische wildernis, een onherbergzaam land van ijs en eindeloze witte vlaktes. We maken er kennis met Kina en Yuk, een koppeltje poolvossen dat aan de vooravond staat van een belangrijke gebeurtenis: vrouwtje Kina is namelijk in verwachting en zal binnenkort haar eerste welpen ter wereld brengen. Waar Kina het grootste deel van de tijd doorbrengt in een warm en knus hol, moet Yuk zijn zwangere partner voorzien van voldoende voedsel.

Maar als Yuk aan het jagen is langs de kustlijn, slaat het noodlot toe. De mannetjesvos komt vast te zitten op een stuk drijvend ijs en wordt gescheiden van zijn partner. Als er ook nog een rode vos (het grotere en brutalere neefje van de poolvos) opduikt bij het hol van het paar, ziet Kina zich gedwongen om haar leefgebied te verlaten en onbekende oorden op te zoeken. Ze vindt onderdak in een menselijke nederzetting, terwijl de dappere Yuk onvervaard blijft zoeken naar zijn levenspartner. Zullen de twee elkaar terugvinden voordat hun welpen het levenslicht zien?

‘Kina & Yuk’ is een gedramatiseerde avonturenfilm die grotendeels gebruikmaakt van echte natuurbeelden, een aanpak die prima werkt. Regisseur Guillaume Maidatchevsky slaagt er met verve in om een meeslepend en bij vlagen ontroerend verhaal over liefde, hoop en uithoudingsvermogen te koppelen aan prachtige sfeerbeelden van de noordelijke wildernis. De sneeuwwitte vrouwtjespoolvos Kina en haar grijsblauwe partner Yuk stelen de show en worden echte, karaktervolle personages met wie je als kijker van begin tot eind meeleeft. De indringende close-ups van de mooie dieren en hun wonderschone ogen versterken dit effect, net als het feit dat poolvossen meestal partnerschappen voor het leven vormen. Heel af en toe zie je dat een scène deels uit de computer komt, maar over de gehele linie genomen is ‘Kina & Yuk’ een visuele traktatie vol authentieke dierenbeelden en oogstrelende landschappelijke panorama’s.

Het verhaal bevat genoeg wendingen om de lotgevallen van de behaarde hoofdrolspelers een kleine anderhalf uur lang interessant en verrassend te houden. De poolvossen worden ondersteund door een bonte cast van dierlijke medespelers zoals ijsberen, enorme kuddes kariboes (Amerikaanse rendieren), op het ijs luierende zeehonden, een eigenzinnige marter en een hond die zich opwerpt als vriend en beschermer van Kina. De wolven die Kina geregeld op de hielen zitten, fungeren als de antagonisten in het verhaal. De mens is een figurant in deze vertelling en maakt slechts sporadisch zijn opwachting.

Hoewel het niet heel expliciet benoemd wordt, schenkt ‘Kina & Yuk’ ook aandacht aan de uitwerking die klimaatverandering heeft op de Arctische natuur. Het steeds sneller smeltende zee-ijs, dat in de film het hechte poolvossenpaar uit elkaar drijft, is een groeiend probleem voor pooldieren als de ijsbeer, poolvos en diverse soorten zeehonden. Een specifiek gevaar voor de poolvos is ook de steeds verder naar het noorden oprukkende rode vos. Vroeger kruisten de wegen van de twee soorten elkaar zelden, maar omdat het gemiddeld warmer wordt, komt de rode vos steeds vaker op hoge breedtegraden voor waar je hem vroeger niet zag. Rode vossen concurreren dan met poolvossen om dezelfde voedselbronnen, een strijd die meestal in het voordeel van de eerste soort uitvalt omdat rode vossen groter en sterker zijn dan poolvossen en als opportunistische generalisten minder specifieke eisen stellen aan hun leefomgeving.

‘Kina en Yuk’ is een hartverwarmende rolprent die het midden houdt tussen familiefilm en natuurepos. Prima kijkvoer voor jong en oud!

Frank Heinen

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 februari 2024