Kinds of Kindness (2024)

Recensie Kinds of Kindness CinemagazineRegie: Yorgos Lanthimos | 164 minuten | komedie, drama | Acteurs: Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Mamoudou Athie, Joe Alwyn, Hunter Schafer, Merah Benoit, Krystal Alayne Chambers, Ja’Quan Monroe-Henderson, Susan Elle, Nathan Mulligan, Tessa Bourgeois, Christian M. Letellier, Yorgos Stefanakos, Fadeke Adeola, Jerskin Fendrix, Lindsey G. Smith, Kevin Guillot, Kencil Mejia, Thaddeus Burbank, Suzanna Stone, Jeffrey Riseden, Buddy Jones, Ivy Ray, Kien Spiller, Nikki Chamberlin, Lawrence Johnson

Voor de één betekent vriendelijkheid een goed woordje van de baas, voor de ander het afstaan van een lichaamsdeel. Yorgos Lanthimos en coscenarist Efthimis Filippou (sinds ‘Dogtooth’ (2009)) leggen in de triptiek ‘Kinds of Kindness’ bloot hoe ver mensen kunnen gaan voor (naasten)liefde. En dat is heel ver als je de drie verhalen ondergaat, want er kan nooit genoeg bevestiging zijn voor zowel de ontvangende als de verlangende partij.

Het eerste verhaal is een ‘American Psycho’ voor turtleneck dragende mannen en belicht de masochistische relatie tussen onderaannemer Robert Fletcher (Jesse Plemons) en zijn baas Raymond (Willem Dafoe). Vrij letterlijk laat Robert zijn leven door Raymond bepalen. Dat gaat over welke kleding hij draagt, wat hij eet tot aan de kunst die hij neerzet in zijn riante huis. Zijn vrouw (Hong Chau) stemt er stilletjes mee in. Maar dan komt zijn baas met een haast onmogelijke opdracht.

Na de terugkomst van de verloren gewaande Liz (Emma Stone) liegt de prijs voor hernieuwd huiselijk geluk er niet om. In het tweede verhaal verliest Liz na een helikoptercrash op een onderzoekexpeditie voor haar werk voor een lange periode alle contact met de buitenwereld. Alsof het de ‘Invasion of the Body Snatchers’ betreft, weet haar echtgenoot, de politieagent Daniel (Plemons), zeker dat Liz niet meer is wie ze zegt dat ze is.

Het derde verhaal gaat over de gedesillusioneerde Emily (Stone) die zich bij een sekte heeft aangesloten onder leiding van guru Omi (Dafoe). Samen met medediscipel Andrew (Plemons) zoekt ze naar hun grote verlosser die zou moeten beschikken over bovennatuurlijk krachten. Echter wat van haar vervreemde dochtertje en man Joseph (Joe Alwyn) die ze tegen de zin van leider Omi opzoekt?

Het overkoepelende thema zit ‘m vooral in de pingpongende machtsverhoudingen tussen personages die elkaar uitputten tot in het absurde. Vriendelijkheid en compassie zijn zuurstof voor de verbinding met een ander mens. Echter deze deugden kunnen ook ernstig doorslaan. Naastenliefde heeft welhaast iets zelfdestructiefs als al de rest daarvoor moet wijken. Dat kan zo ver gaan dat de autonomie van het lichaam of dat van een ander in het geding komen. Dit breekpunt zoekt Lanthimos maar al te graag op. Verder zijn de drie verhalen losjes met elkaar verbonden door de dezelfde cast, filmstijl en het mysterieuze personage R.M.F.

De toon van ‘Kinds of Kindness’ houdt zich ergens op tussen ‘The Twilight Zone’ en het werk van Charlie Kaufman (onder meer ‘Being John Malkovich’ (1999)). Lanthimos schat de macabere humor van de geschetste situaties goed in en laat de acteurs knap balanceren op de scheidslijn tussen ernst en komedie. Probeer maar eens een serieus gezicht te tonen als je clandestien het bed van je dochter besprenkelt met heilig water. Op het eerste gezicht is dit rijp voor satire, ware het niet dat Emily het contact met haar dochtertje aan het kwijt raken is.

Een jaar na het Frankenstein-sprookje ‘Poor Things’ leggen Lanthimos en zijn acteursbende de Amerikaanse middenklasse onder een vergrootglas. Zonder karikaturen te maken van de personages en de situaties bijt de cast hongerig door de glazuurlaag van het moderne leven heen. Met name Plemons speelt zo onbevreesd klein dat je nooit zeker weet of hij je in het ootje neemt. En hoewel de film niet de barokke beeldtaal heeft van ‘Poor Things’, moet je geenszins het vlekkeloze camerawerk van Robbie Ryan onderschatten. Dit werk is daarom absoluut geen vriendelijk tussendoortje maar een werk dat lang in het hoofd kan blijven rondspoken.

Roy van Landschoot

Waardering: 4

Bioscooprelease: 4 juli 2024