King of California (2007)
Regie: Mike Cahill | 101 minuten | drama, komedie | Acteurs: Evan Rachel Wood, Michael Douglas, Willis Burks II, Laura Kachergus, Paul Lieber, Kathleen Wilhoite, Anne L. Nathan, Arthur Santiago, Ashley Greene, Ian Hopps, Anna Khaja, Will Rothhaar, Annie O’Donnell, Greg Davis Jr., Jeanie Hackett
Af en toe duiken er in filmland van die pareltjes op, gemaakt door nog onbekende, meestal jonge filmers, die hun eigen scripts schrijven en ze dan ook nog verfilmen, ‘gewoon’ even. Soms vergeet je dan hoeveel moeite het kost überhaupt een film van de grond te krijgen en hoe ze dan soms achteloos de bioscoop niet halen en rechtstreeks op de planken van de videotheek belanden. Op zich geen schande, maar in dit geval jammer en eigenlijk onbegrijpelijk.
Is het dan een lot uit de loterij om al dan niet op het grote scherm te belanden of is de concurrentie zo moordend dat zelfs de films die het niet halen al van hoge kwaliteit zijn? Okay, deze film is misschien niet zo geniaal als bijvoorbeeld ‘Wonderboys’ (2000) van Curtis Hanson, die een beetje uit dezelfde hoek lijkt te komen, maar het scheelt niet veel. ‘King of California’ is absoluut een film die gezien mag worden. Hij is mooi, subtiel inventief en vol warmte en humor. Leuk dat een ster als Michael Douglas zich weer aan een dergelijk bijzonder project heeft verbonden.
Douglas heeft zich inmiddels geprofileerd als een acteur die niet zomaar een rol aanneemt of voor het grote geld gaat. Hij blijft zoeken naar nieuwe dimensies en uitdagingen en komt daardoor altijd goed voor de dag. Zo ook in ‘King of California’, waarin hij een soort Don Quichotte speelt (tof met dat gekke baardje); een mafkees, die diep van binnen zo maf nog niet is. Hij lijkt zijn dochter te gebruiken voor zijn experimenten, zoals hij dat zijn hele leven al heeft gedaan, maar leert haar ook een wijze les: de beste weg is niet altijd de makkelijkste, maar toch op zijn minst de meest inspirerende en uitdagende.
Niet dat de film op zich een les is, of ons de les wil lezen, zo komt het gelukkig niet over. Het verhaal ontspint zich luchtig uit de strijd tussen dochter en vader en onthoudt zich van oordelen. Het is een beetje een film in de trant van ‘Sideways’ (2005) van Alexander Payne, die deze film produceerde. Naast Michael Douglas zien we Evan Rachel Wood, een leuke ster in wording.
De debuterende regisseur, Mike Cahill, is overigens niet heel jong, ergens in de veertig. Toch is deze film dus zijn eerste, hiervoor schreef hij alleen boeken. Het is vast een interessant verhaal hoe hij, schijnbaar uit het niets, ineens zo’n goede film kon maken. Vriendje van…? Zeker is in ieder geval dat hij talent heeft voor film en hopelijk laat zijn volgende dan ook niet al te lang op zich wachten.
Arjen Dijkstra