Kingpin (1996)

Regie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly | 113 minuten | komedie, sport | Acteurs: Woody Harrelson, Randy Quaid, Vanessa Angel, Bill Murray, Chris Elliott, William Jordan, Richard Tyson, Lin Shaye, Zen Gesner, Prudence Wright Holmes, Rob Moran, Daniel Greene, Will Rothhaar, Mark Charpentier, Brad Faxon 

Roy Munson slaagt er samen met bowlvedette Ernie McCracken (Bill Murray) in om een paar mannen van hun zuur verdiende centen te beroven door te doen alsof hij eigenlijk niet kan bowlen, terwijl hij een van de allergrootste talenten is. Op het moment dat ze samen zullen wegrijden, laat McCracken Roy in de steek om zo zijn eigen kans op ontsnapping te vergroten. De verliezers nemen op verschrikkelijke wijze wraak door juist die hand van Roy in de ballenmachine op de bowlingbaan te stoppen waarmee hij zo fraai kan werpen. Roy raakt zijn hand kwijt en daarmee zijn toekomst en brengt zijn dagen door in een alcoholroes. Verarmd en verbitterd zint hij op wraak op McCracken die het op alle fronten wel voor de wind gaat.

Roy kan zijn geluk bijna niet op als hij op een dag het supertalent Ishmael Boorg (Randy Quaid) op de bowling baan bezig ziet. Hij probeert Ishmael over te halen om hem in dienst te nemen als manager en mee te doen aan het kampioenschap waarvan de hoofdprijs 500.000 dollar bedraagt. Ishmael houdt echter de boot af. Hij is een Amish en bowlen is voor hem eigenlijk verboden. Deze stiekeme zonde is nog tot daaraan toe, maar zich nog verder begeven in de poel des verderfs dan op zijn tijd een onschuldig potje in het geheim te spelen, kan echt niet. Maar dan blijkt dat Ishmael’s ouders op het punt staan hun boerderij te verliezen, tenzij ze binnen korte tijd 500.000 dollar bijeen weten te krijgen.

‘Kingpin’ zit vol met platte, vieze grappen, maar is toch een erg lieve film. Als Roy zich op de boerderij van Ishmael’s familie van zijn beste kant wil laten zien, staat hij eerder op dan de anderen. Trots laat hij de gezinsleden een emmer vol met melk zien met de mededeling dat hij al vroeg uit de veren was om de koe te melken. In het begin moest hij erg zijn best doen, omdat de melk niet zo vlot wilde stromen, maar daarna ging het van een leien dakje. Om zijn plattelandsliefde te onderstrepen neemt hij een grote slok uit de emmer. Dan merkt Ishmael’s vader (William Jordan) verbaasd op dat ze helemaal geen koe hebben. Ze hebben wel een stier. De echt grappige voorvallen en de flauwe humor zijn in combinatie met het bijna kluchtige geweld erg geestig door het ingehouden acteerwerk. Vooral door dit laatste vliegt de film nergens uit de bocht, maar is zelfs vaak vertederend.

Ook de rare kapsels van Woody Harrelson en Bill Murray met name op latere leeftijd waarbij hun haren wel heel onsmakelijk over de kale kruinen worden gekamd en zielig opwaaien bij elke beweging, zijn geheel in stijl. Helemaal fout, maar je moet er toch om glimlachen. Een lieve, grappige film vol met platte humor die echter eerder aandoenlijk is dan aanstootgevend.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juli 1996