Kings of South Beach (2007)

Regie: Tim Hunter | 90 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Donnie Wahlberg, Jason Gedrick, Steven Bauer, Maria Valentina Bove, Ricardo Chavira, Juan Pablo Gamboa, Cristina Garcia, Brian Goodman, Bill Doyle, Frank John Hughes, Joaquin Jarque, Dominick La Banca Jr., Cathy Myatt, David Andrew Nash, Sean Poolman, Jay Rasumny, David Rittenhouse, Calo Rodriguez, Darlene Vazquetelles, Lorenzo Toledo, Layza Torres, Ariane Sommer, Nadine Velazquez, Brienne De Beau, Ashley Totin, Andrew M. Dohler, Stephen Frejek

Halverwege de jaren negentig werd South Beach bij Miami ineens dé metropool voor trendy Amerika. De grote man hierachter was de beruchte clubeigenaar Chris Paciello, die samen met zijn partner Ingrid Casares (voormalige love interest van Madonna) het nachtleven van South Beach nieuw leven inblies. Hij gebruikte daar echter wel bloedgeld voor. Dankzij een groots opgezette undercoveractie werd Paciello echter ontmaskerd. Op het politiebureau besloot hij eieren voor zijn geld te kiezen en zijn voormalige maffiavriendjes erbij te lappen, in ruil voor strafvermindering. Sindsdien krijgt hij intensieve politiebeveiliging. Maar wie denkt dat Paciello nu een teruggetrokken leventje leidt heeft het mis. Volgens Sonny Grosso (voorheen agent bij de NYPD maar inmiddels al enige tijd werkzaam als filmproducent) liep Jason Gedrick – hoofdrolspeler in de naar Paciello’s verhaal gemodelleerde tv-film ‘Kings of South Beach’, 2007 – hem in Los Angeles tegen het lijf. “You’re playing me in a movie?”, vroeg Paciello. “Somebody like you” antwoordde de acteur. “Well, at least they got a good looking guy”, was Paciello’s reactie en hij liep de straat uit.

Naast Gedrick, wiens personage voor de gelegenheid is omgedoopt tot Chris Troiano, zien we Donnie Wahlberg (de oudere broer van Mark en voormalig lid van The New Kids on the Block) als Andy Burnett, een wat mysterieuze jongeman die graag aan de slag wil bij de club van Troiano. Hij werkt aanvankelijk als uitsmijter, maar wint al gauw het vertrouwen van zijn baas en wordt diens rechterhand. De politie zit al maanden op het vinkentouw om Troiano op te pakken, maar ze hebben geen bewijs. De coke die volop gesnoven wordt in de club lijkt altijd van de aardbodem verdwenen als de politie een inval doet. Maar Troiano komt steeds dieper in de problemen doordat er nog allerlei rekeningen te vereffenen zijn, met zowel de Russische als de Cubaanse maffia. En dan blijkt er ook nog een verrader in zijn team te zitten… Een kat in het nauw maakt rare sprongen en de politie is er als de kippen bij om Troiano in te rekenen.

Grote man achter ‘Kings of South Beach’ is schrijver Nicholas Pileggi, die ons in de jaren negentig trakteerde op ‘Goodfellas’ (1990) en ‘Casino’ (1992). Van iemand met zo’n palmares mag je wel iets verwachten maar Pileggi stelt de kijker zwaar teleur. Sterker nog, van de vele gebreken die deze film heeft, is het script misschien wel het meest in het oog springende. Zo ontbreekt er een heleboel achtergrondinformatie over het personage Chris Troiano. Het enige dat we krijgen voorgeschoteld is een flashback naar de moord op de vrouw van een van de belangrijkste geldschieters van de Russische maffia. Hoewel je hem niet ziet in die flashback, is het gelijk duidelijk dat Troiano bij die afrekening betrokken is. En daarmee hebben we meteen een tweede punt van kritiek te pakken; de voorspelbaarheid van deze film. De kijker weet bijvoorbeeld na vijf minuten al wie de verrader is, terwijl Troiano er vrijwel de hele film over doet om daar achter te komen.

Dit verhaal speelt zich af in de jaren negentig en dat moet blijken uit de scènes. En dus werd er een tiental clichés uit de kast getrokken, waaronder stampende housemuziek in de clubs (wat een deel van het kijkplezier voor velen direct al vergalt), de cokesnuivende jongedames en sterren als Madonna en Gianni en Donatella Versace die over de vloer komen. Om onduidelijke redenen is bovendien de moord op Gianni Versace als scène toegevoegd, ook al speelt dit verder geen enkele rol in het vervolg van de film. En zo zijn er meer loze momenten in ‘Kings of South Beach’ te vinden. De prent is bovendien opgenomen als een videoclip van anderhalf uur en bevat een aantal behoorlijk ongeïnspireerde achtervolgingsscènes. Ook het acteerwerk komt niet boven de middelmaat uit. Jason Gedrick heeft zeker charisma, maar zijn personage is zo’n onuitstaanbare, door anabolen opgepompte patser dat het moeilijk is met hem mee te leven. Donnie Wahlberg is duidelijk minder getalenteerd dan zijn jongere broer maar is de enige die wat sympathie weet op te wekken. En iemand als Steven Bauer (‘Scarface’ uit 1983 en ‘Primal Fear’ uit 1996) wegstoppen in een onbeduidende bijrol is doodzonde.

Natuurlijk mag je van een tv-film niet hetzelfde verwachten als van een bioscoopfilm. Maar zelfs wanneer je dat in je achterhoofd houdt, kun je ‘Kings of South Beach’ niets anders dan een onvoldoende geven. Het script rammelt aan alle kanten, de montage is te druk en het acteerwerk is matig tot slecht. Regisseur Tim Hunter voegt er jammer genoeg niets aan toe om het niveau omhoog te krijgen. Bovendien is het nog maar de vraag of het verhaal van Paciello interessant genoeg is om er een film van te maken, want er zijn al zoveel films die een soortgelijk thema behandelen (en dat negen van de tien keer stukken beter doen). Wie niet teleurgesteld wil worden, kan dit werkje daarom ook maar beter links laten liggen.

Patricia Smagge