Kissing Jessica Stein (2001)

Regie: Charles Herman-Wurmfeld | 97 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Jennifer Westfeldt, Heather Juergensen, Scott Cohen, Jackie Hoffman, Michael Mastro, Carson Elrod, David Aaron Baker, Jon Hamm, Tovah Feldshuh, Esther Wurmfeld, Hillel Friedman, Ben Feldman, Robert Ari, Jennifer Carta, Ben Weber

Na ‘Sex And The City’ en alle dagboeken van Bridget Jones was het tijd voor een nieuwe variant: de lesbische en joodse kant wordt in ‘Kissing Jessica Stein’ belicht. Jessica is (uiteraard) een jonge, succesvolle vrouw die maar geen goede man aan de haak weet te slaan. Haar moeder probeert haar aan de halve synagoge te koppelen, maar slaagt niet in haar aanpak.

Op een dag lezen haar collega’s als grap een aantal contactadvertenties voor aan Jessica. Van de advertentie met een citaat van dichter Rilke krijgt Jessica het warm. Maar helaas, haar collega’s hebbben bij de verkeerde rubriek gezocht: de vrouw-zoekt-vrouw advertenties. Maar Jessica is een moderne vrouw en denkt niet in hokjes. Misschien moet ze van het geijkte pad af en de vrouwenliefde gaan ontdekken. Ze beleeft een topavond met Helen, zoals er velen zullen volgen. Er is maar één maar: de seks. Jessica is een net joods meisje. Ze voelt zich niet op haar gemak met een vrouw in bed.

En dat is wel een interessant gegeven: Jessica heeft in Helen haar soulmate gevonden. Helaas in een vrouwenlichaam. Maar met Helen voelt ze zich op haar gemak, dus stort ze zich in een lesbische relatie. De kijker weet het natuurlijk al lang: deze relatie is geen lang leven beschoren. Wellicht wordt er tegenwoordig teveel waarde gehecht aan seks, maar als er eerst een fles wijn geconsumeerd moet worden om te kunnen genieten van een goede vrijpartij, dan is het wellicht een teken dat de relatie niet helemaal lekker zit. Jessica en Helen zijn eerder beste vriendinnen en roommates, niet geliefden.

De invalshoek, een lesbische Jessica, is het meest verrassend aan de film. Verder blijft het een standaard meisje-zoekt-man-en-vindt-man-van-haar-dromen-film. Oeps, of wordt nu teveel verraden? Ach, een geoefende kijker weet waar de film heen gaat. Maar de nieuwe invalshoek, de omweg via meisje-experimenteert-met-meisje, is alleraardigst. En dat maakt van Jessica Stein een dappere persoonlijkheid. De meeste mensen durven niet verder te kijken dan wat standaard voorgeschoteld wordt.

Eline Lubberts

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juli 2002