Kit Kittredge: An American Girl (2008)

Regie: Patricia Rozema | 100 minuten | drama, familie | Acteurs: Abigail Breslin, Julia Ormond, Chris O’Donnell, Jane Krakowski, Wallace Shawn, Max Thieriot, Willow Smith, Glenne Headly, Zach Mills, Madison Davenport, Joan Cusack, Dynal Smith, Stanley Tucci, Douglas Nyback, Dylan Roberts, Martin Doyle, Colin Mochrie, Martin Roach, Austin Macdonald, Brieanne Jansen, Erin Hilgartner, Peter MacNeill, Erin McMurtry, Joanna Swan, Eddie Max Huband, Frank McAnulty, Anna Louise Richardson, David Talbot, Darryn Lucio, John Healy, Colette Kendall, Quincy Bullen, Elisabeth Perez, Jordan Rackley, Eddie Graff, Taylor Lyn, Liam Powley-Webster

American Girl is een speelgoedlijn die in de Verenigde Staten erg populair is. De lijn bestaat uit diverse poppen gebaseerd op fictieve tienjarige meisjes uit verschillende periodes in de Amerikaanse geschiedenis, grofweg van de 18e tot de 20e eeuw. Elke pop wordt begeleid door diverse accessoires zoals boeken, tijdschriften en meubeltjes. In 2003, toen de American Girl poppen zeventien jaar bestonden, begon productiemaatschappij Red Om in samenwerking met actrice Julia Roberts met het verfilmen van de eerste American Girl film, ‘Samantha: An American Girl Holiday’. ‘Kit Kittredge: An American Girl’ is inmiddels de vierde in de serie. De film heeft een cast om u tegen te zeggen, maar dat is niet het enige dat de film de moeite waard maakt: de film ziet er verzorgd uit, het verhaal boeit continue en biedt zo’n 100 minuten familievermaak.

Amerika, de jaren dertig van de twintigste eeuw. Kit (Abigail Breslin) is een negenjarig meisje dat samen met haar ouders (Chris O’Donnell en Julia Ormond) in een mooi huis in Cincinatti woont. Haar vrije tijd brengt ze door met vriendinnen in een boomhut of achter haar typemachine. Kit droomt van een carrière als journaliste en met haar neus voor human interest verhalen heeft het er alle schijn van dat haar dit gaat lukken. Op de redactie van de lokale krant wordt ze echter weggestuurd (hilarische scène met Wallace Shawn als hoofdredacteur), maar Kit geeft niet op. Dan slaat de recessie toe: eerst moeten Kits buren hun huis verlaten omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen, dan verliest pa Kittredge zijn autodealerschap en trekt hij naar Chicago om daar een baan te zoeken. Kit en haar moeder blijven achter en nemen een groot aantal huurders in huis om zo de maandelijkse lasten te kunnen betalen. Het is een bont gezelschap, vertolkt door een aantal interessante acteurs. Stanley Tucci speelt een illusionist, die de kinderen en volwassenen vermaakt met allerlei trucjes; Joan Cusack speelt een bibliothecaresse, die de besturing van haar rijdende bibliotheekbus nog niet helemaal onder de knie heeft en Kits klasgenootje Stirling (een schattige Zack Mills) en zijn stijve moeder (Glenne Headly) zijn ook genoodzaakt bij Kit in te trekken. Dan is er nog de frivole dansinstructrice Miss May Dooley (Jane Krakowski), die in elke vrijgezelle man een potentiële huwelijkskandidaat ziet en de landlopers (hobo’s) Will Shepherd (Max Thieriot) en zijn kleine beschermeling Countee Garby (Willow Smith) die klusjes in en om het huis doen in ruil voor eten. Kits speurderskwaliteiten worden op de proef gesteld als er een aantal overvallen en diefstallen gepleegd worden. De bewijzen tegen de landlopers, met name Will, stapelen zich op, maar Kit is ervan overtuigd dat hij onschuldig is. Lukt het haar met hulp van Stirling en haar vriendin Ruthie (Madison Davenport) er achter te komen wie er werkelijk achter de inbraken zit?

De Canadeze Patricia Rozema maakte eerder het onderhoudende ‘Mansfield Park’, vrij gebaseerd op Jane Austens klassieker. Met ‘Kit Kittredge: An American Girl’ houdt ze zich meer aan het bronmateriaal. Ze slaagt er in op een eerlijke maar hartverwarmende wijze een eenvoudig maar solide verhaal te vertellen, waarin valse emoties nergens de kop op steken. Met de Oscargenomineerde Abigail Breslin heeft zij natuurlijk een toptalent voor de titelrol aan de film toe kunnen voegen, maar ook de rest van de acteurs is indrukwekkend. Kindacteurs Zack Mills, Willow Smith en Madison Davenport spelen uitstekend en de volwassen cast zet ook het beste beentje voor. De poppen en alle aanverwante merchandise mogen dan wel bestemd zijn voor jonge meisjes, maar voor de film ‘Kit Kittredge: An American Girl’ ben je nooit te oud.

Monica Meijer