Kleine helden en rare kwasten (2010)

Regie: Jean-François Barthélémy, Milen Vitanov, Sergei Ryabov, Jeff Fowler, Jadwiga Kowalska, Dan Pinto, Gil Alkabetz, Uruma Delvi, Alexei Alexeev, Gili Dolev, Bill Plympton, Dace Riduze, Benoit Bargeton, Remy Froment, Nicolas Gracia, Yannick Lasaf, Stefan Eeling |90 minuten | animatie, korte film |

Wie graag geprikkeld wordt met een mix van verwondering, ontroering, opwinding en een niet te ontwijken portie humor zit bij ‘Kleine helden en rare kwasten’ gebakken. Het maakt trouwens ook geen moer uit of je nu een krasse zeventiger bent, in een midlife crisis zit of als een klein hummeltje aan de rok van mama hangt. Iedereen zal zich ongetwijfeld kostelijk vermaken met een zorgvuldig gekozen verzameling animatiefilmpjes. Deze uitgave van Selected Shorts bewijst dat de initiatiefnemers van dit label een goed geproportioneerde neus voor talent met zich meedragen.

Selected Shorts is een platform dat ontstaan is uit het Internationaal Kortfilmfestival Leuven dat al sinds de jaren negentig een stevige reputatie opgebouwd heeft en teert op de liefde voor kortfilms in al zijn vormen. IKL is zowat de audiovisuele versie van de Soundmixshow. Talent kan zich manifesteren en eventueel ontdekt worden op deze beeld- en klankbeurs. Reeds 10 compilaties die meer dan 100 titels bevatten werden er uitgebracht. Je mag dus rustig stellen dat ze er met kennis van zaken spreken.

De keuze voor de veertien filmpjes zal ongetwijfeld zorgvuldig gebeurd zijn maar het feit dat de uitverkorenen zonder uitzondering allemaal awardwinnaars zijn heeft het werk ongetwijfeld vergemakkelijkt. Het leuke aan deze uitgave is dat alle animatiefilmpjes over een eigen visie en attitude beschikken. Het zijn zeker niet allemaal afgelikte versies die zich proberen te profileren naar de standaard van grote Hollywoodstudio’s. Bij sommige filmpjes blijkt weliswaar dat de makers over een groter budget beschikken dan hun collega’s. ‘Half Gaar’ en ‘Klein Maar Dapper’ zien er erg netjes uit en ieder detail ligt er precies op zijn plaats terwijl ‘Vroeg of Laat’ redelijk amateuristisch, een beetje bijeengeplakt , aandoet. Roeien met de riemen die men heeft, heet zoiets. Laat dat de pret niet drukken. De inventiviteit en creativiteit donderen als een lawine door het scherm. De tofste uitschieter op dit gebied is toch wel de papierachitectuur van ‘Het Vrolijke Eendje’, een speelse wandeling door een fantasievolle wereld. De prijs voor de meest hilarische plot gaat naar ‘Lach, Mijn Vriend’ waarin de wijze detective uil op zoek moet naar de tanden van bever. Rare kwasten daar in Letland.

Maar er valt veel meer te ontdekken op deze dvd. Het is gewoon heerlijk om te zien hoe talent van over de hele wereld samengeperst wordt tot een vuurpijl die ons na detonatie bedekt onder een fall-out van begeestering en jolijt.

Jochem Geelen

Waardering: 4