Kleine IJstijd (2017)

Recensie Kleine ijstijd CinemagazineRegie: Paula van der Oest | 85 minuten | komedie, drama | Acteurs: Hannah Hoekstra, Johan Heldenbergh, Monic Hendrickx, Anniek Pheifer, Bas Keijzer, Cees Geel, Ariane Schluter, Thijs Boermans, Steef Cuijpers, Manoushka Zeegelaar Breeveld

‘Tonio’ (2016), de verfilming van A.F.Th van der Heijdens succesvolle en bekroonde gelijknamige roman over het plotselinge overlijden van de enige zoon van de schrijver, was voor regisseur Paula van der Oest een intense ervaring. Niet alleen vanwege het loodzware onderwerp, maar ook omdat de productie een uiterst gedetailleerde benadering vroeg; het was immers het persoonlijke verhaal van Van der Heijden. Die intensiteit kon Van der Oest loslaten toen ze aan haar volgende film begon. ‘Kleine ijstijd’ (2017) is in alle opzichten anders dan zijn voorganger. Van der Oest schreef het scenario samen met Rifka Lodeizen, filmde het geheel in slechts tien dagen met een bescheiden budget in guerilla-stijl. De focus ligt op de acteurs en hun spel, al het andere blijft op de achtergrond. Van der Oest liet zich voor het verhaal inspireren door de Amerikaanse klassieker ‘The Big Chill’ (1983) van Lawrence Kasdan (zo zit in de titel al een knipoog naar die film).

‘Kleine ijstijd’ gaat over een aantal vrienden die dertig jaar geleden samen een band vormden. Nu komen ze samen in een landhuis in Limburg om afscheid te nemen van Kas (Claw Boys Claw-zanger Peter te Bos), de frontman van de band die een half jaar eerder overleed. Op de dag die zijn verjaardag had moeten zijn, willen ze zijn as uitstrooien. Ze worden ontvangen door Sallie (Anniek Pheifer), Kas zijn hoogzwangere weduwe. De vrienden hebben allemaal zo hun problemen, in zowel de persoonlijke als de relationele sfeer. Manager Alex (Johan Heldenbergh) is een type met bindingsangst, de relatie tussen Bertus (Cees Geel) en Marije (Monic Hendrickx) stelt al een tijdje niets meer voor en ook tussen Dave (Bas Keijzer) en Alisha (Manoushka Zeegelaar) zijn de verhoudingen scheef gegroeid. Dan is er nog Kas’ ex-vrouw Valerie (Ariane Schluter) die wanhopig zoekt naar aandacht en affectie en haar inmiddels volwassen zoon Davy (Thijs Boermans, zoon van Van der Oest) die zich de ogen uit zijn kop schaamt voor zijn moeder. Het wachten is op de komst van Lo (Steef Cuijpers), de vroegere gitarist van de band die als enige nog enigszins een beroemdheid is nu hij als platenbaas de kost verdient. Lo duikt uiteindelijk op, met een piepjonge blondine (Hannah Hoekstra) aan zijn arm. De komst van deze Delphine zet de onderlinge verhoudingen nog eens extra op scherp.

De personages uit ‘Kleine ijstijd’ representeren een verloren generatie. Het zijn mensen van begin vijftig die allemaal denken er nog toe te doen maar ergens in hun leven een afslag gemist hebben en zich nu doodongelukkig voelen. Ze houden zich wanhopig vast aan vervlogen tijden, gedragen zich als twintigers ook al dienen de fysieke ongemakken zich aan en er wordt van ze verwacht dat ze zich nu verantwoordelijker gedragen dan dertig jaar geleden. Alle problemen die je kunt verwachten in een groep als deze, passeren de revue: midlifecrisis, ontrouw, drugs- en drankverslaving, bindingsangst, eenzaamheid, angst en verborgen verlangens. De dolende vijftigers worden gadegeslagen door twintigers Davy en Delphina, die een compleet andere generatie vertegenwoordigen en op hun beurt hebben geleden onder het onverantwoordelijke gedrag van hun ouders.

Dat klinkt wellicht zwaarder dan het is, want Van der Oest houdt het luchtig, met liefdevolle, warme en ook grappige momenten tussendoor. Dat luchtige komt tevens van de ontspannen, onbevangen manier van filmen. En gebeurtenissen pakken niet altijd zo uit als je in eerste instantie denkt, waardoor het verrassend blijft. Hoewel de doorgewinterde filmkijker echt wel doorheeft wat de grote onthulling van het verhaal moet gaan worden, is de weg ernaartoe vermakelijk en herkenbaar. Dankzij de sterke cast, waarin met name Schluter en Hoekstra uitblinken, hebben we met levensechte personages te maken, die op een natuurlijke manier worstelen met het leven. ‘Kleine ijstijd’ is bescheiden van opzet, maar pakt verrassend effectief uit.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 oktober 2017
DVD-release: 14 februari 2018