Kleine Nicolaas gaat op vakantie – Les vacances du petit Nicolas (2014)

Regie: Laurent Tirard | 97 minuten | familie | Acteurs: Mathéo Boisselier, Valérie Lemercier, Kad Merad, Dominique Lavanant, François-Xavier Demaison, Bouli Lanners, Luca Zingaretti, Judith Henry, Francis Perrin, Daniel Prévost

In Nederland kennen we de Fransman René Goscinny vooral als schrijver van Astérix (samen met Uderzo) en Lucky Luke (samen met Morris). In zijn vaderland kennen velen echter ook de avonturen van de Kleine Nicolaas, die Goscinny tussen 1956 en 1964 schreef onder het pseudoniem ‘Agostini’. De boeken werden van animaties voorzien door illustrator Jean-Jacques Sempé. Nicolaas is een jongen van een jaar of acht, die met zijn vriendjes allerlei avonturen beleefd. Hoewel de boeken in eerste instantie voor kinderen zijn geschreven, zit er een onderliggende humor in die doorgaans alleen door volwassenen wordt begrepen. Daardoor spreken de verhalen van de Kleine Nicolaas ook dik vijftig jaar later nog tot de verbeelding. In 2009 verscheen, nadat er al eerder animatieseries waren uitgebracht, de eerste live-actionfilm over het ventje, geregisseerd door Laurent Tirard; in 2014 brengt dezelfde regisseur een vervolg uit. ‘Les Vacances de Petit Nicolas’ – of in het Nederlands ‘Kleine Nicolaas gaat op vakantie’- doet niet alleen qua titel maar ook qua stijl en sfeer denken aan het werk van de grote Jacques Tati.

Het schooljaar zit erop, de vakantie is aangebroken. Nicolaas (Mathéo Bousselier) gaat met zijn ouders (Kad Merad en Valérie Lemercier) naar zee, waar ze logeren in het Beau Rivage-hotel, vlak aan het strand. Moeder wil graag dat oma (Dominique Lavanant) ook meegaat, terwijl vader dat niet ziet zitten, maar al snel wordt duidelijk dat hij er weinig over te zeggen heeft. Eenmaal op hun vakantieadres maar Nicolaas snel nieuwe vrienden: Ben, de zoon van de hoteleigenaars; Freddy de veelvraat; de Engelsman George; huilebalk Paul en betweter Christophe. Tijdens het avondeten in het restaurant komt de vader van Nicolaas een oude schoolvriend (Bouli Lanners) tegen. Tegen zijn zin zit Nicolaas verplicht de hele avond opgescheept met het vervelende dochtertje van deze meneer Bernique, Isabelle (Erja Malatier), die hem de hele tijd met grote ogen aanstaart en niets zegt. Nicolaas wordt er zelfs een beetje bang van en droomt dat zijn ouders hem uithuwelijken aan dit merkwaardige meisje. Samen met zijn nieuwe vrienden probeert hij iets te verzinnen om dat te voorkomen. Eerst maar eens zorgen dat zijn vader die meneer Bernique niet meer zo aardig vindt. Zijn moeder wordt ondertussen ingepalmd door een vervelende Italiaanse filmproducent (Luca Zingaretti), die in haar zijn nieuwe muze ziet.

Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig en daar windt regisseur Tirard geen doekjes om; de aankleding van de film is prima in orde, met bijpassende kleding, auto’s en meubilair. De nostalgie viert hoogtij, maar doordat alles lekker vet is aangezet krijgt het ook iets kneuterigs. Maar laat dat nou net de charme van deze film zijn. Liefhebbers van het werk van Jacques Tati kunnen hun hart ophalen, want Tirard heeft goed naar de grote meester gekeken. Veel humor komt van slapstickachtige momenten en dan is er nog die dubbele laag die uit de koker van Goscinny komt. Niet elke grap werkt even goed, maar wie zich ervoor openstelt kan zichzelf trakteren op een heerlijke 97 minuten nostalgische lolligheid waar de charme zeker van afspat.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 31 juli 2014
DVD-release: 12 november 2014