Knights of Badassdom (2013)

Regie: Joe Lynch | 85 minuten | actie, komedie, fantasie, horror | Acteurs: Ryan Kwanten, Peter Dinklage, Steve Zahn, Summer Glau, Jimmi Simpson, Margarita Levieva, Joshua Malina, Brandon Petty, Danny Pudi, Sean Cook, Brian Posehn, Jose Rufino, Kim Stodel, W. Earl Brown, Khanh Doan, Michael Gladis, Basil Harris, Brett Gipson, Tom Hopper

Ooit van de term LARP gehoord? Het is een afkorting voor Live Action RolePlaying. Wanneer je deelneemt aan een LARP evenement, dompel je jezelf een dag of meer onder in een andere, door de organisator gecreëerde fantasiewereld. Je kiest een rol, verkleedt je en gaat samen met de andere deelnemers aan het improviseren, toneelspelen dus. LARP evenementen spelen zich vaak in een wereld af die aan de middeleeuwen doet denken; de spelwereld en de volkeren zijn vaak gebaseerd op verhalen uit het fantasy, horror of science fiction genre.

In ‘Knights of Badassdom’ komt hoofdpersoon Joe (Ryan Kwanten) min of meer ongewild terecht op zo’n LARP-evenement. Zijn kameraden Eric (Steve Zahn) en Hung (Peter Dinklage) hebben besloten dat een ouderwets weekendje LARP het beste medicijn is om Joe van zijn gebroken hart af te helpen. Joe’s ex-vriendin Beth heeft hem gedumpt vanwege zijn voorliefde voor doom metal, voor haar een teken dat hij maar niet volwassen wil worden. Joe komt depressief thuis, en laat zich door zijn huisgenoten overhalen een trekje van een bong te nemen. Het duurt niet lang of hij verliest het bewustzijn. Als hij bijgekomen is, ligt hij achterin een busje dat geparkeerd is op het LARP-terrein. Niet alleen zijn vrienden zijn verkleed, ook Joe heeft inmiddels een andere outfit aan. Aanvankelijk ziet hij deze besteding van zijn eerste weekend als vrijgezel, zij het een ongelukkige, niet zitten, maar als hij Summer Glau ontmoet, denkt ie daar ineens heel anders over.

Wat de vrienden niet weten is dat het oud lijkende spreukenboek dat Eric via eBay gekocht heeft, échte krachten bezit. Wanneer Eric in een rituele ceremonie die het midden tussen indruk- en lachwekkend houdt, een spreuk opzegt, ontwaakt er ergens een heuse succubus. En die neemt de vorm aan van Joe’s ex. Het LARP-evenement kent veel deelnemers, maar dat worden er door de aanwezigheid van de demon snel minder.

‘Knights of Badassdom’ is een horrorkomedie. Meestal is de horror in dat soort films niet zo eng dat je de film niet in je uppie durft te kijken. Er is weliswaar een redelijke hoeveelheid gore, maar de humor houdt het luchtig. Jammer genoeg is ‘Knights of Badassdom’ niet zo grappig als het had kunnen zijn. Joe Lynch maakt de LARP-ers gelukkig niet belachelijk, maar geeft ze precies genoeg respect en coolheid mee (niet voldoende om op te zoeken wanneer in Nederland het volgende LARP-evenement gehouden wordt, maar wel genoeg om met ze mee te lachen in plaats van de draak met ze te steken).

Aanvankelijk lijkt ‘Knights of Badassdom’ een goed tempo en opbouw te hebben. De belangrijkste karakters worden eerst goed geïntroduceerd en eenmaal op het evenement breekt de hel al snel los. Maar daarna zakt de film in elkaar. De moorden verlopen voorspelbaar en de grappen komen niet uit de verf. De cast mag dan wel lol hebben gehad in het maken van de film, dat betaalt zich niet uit op het scherm. De finale is nogal bespottelijk. Jammer, want het idee is goed en sympathiek.

Naar verluidt hebben de producenten een te grote vinger in de pap gehad bij het monteren van de film. Je mag er van uit gaan dat de versie die regisseur Joe Lynch voor ogen had, beter is dan wat je nu ziet. Het zit er wel in, maar het komt er niet uit. Misschien hebben we daar een spreukenboek voor nodig.

Monica Meijer

‘Knights of Badassdom’ verschijnt dinsdag 25 november 2014 op DVD en blu-ray.