Knockout (2011)

Regie: Anne Wheeler | 95 minuten | actie, familie | Acteurs: Steve Austin, Daniel Magder, Janet Kidder, Emma Grabinsky, Jaren Brandt Bartlett, Samuel Patrick Chu, Sean Devine, Roman Podhora, Tess Atkins, Julian Domingues, Catherine Lough Haggquist, Scott Hylands, Adrian Formosa, Jay Jauncey, Benjamin Ratner, Bronwen Smith

Als er iemand op voorhand geknipt lijkt voor de rol van Dan Barnes, een voormalig bokser die inmiddels is afgegleden naar het beroep van concierge op een middelbare school, is het wel Steve Austin. Immers, deze voormalige legende binnen het Amerikaanse wrestling (WWE) waar hij de bijnaam ‘Stone Cold’ Steve Austin verwierf, wordt in de film ‘Knockout’  gevraagd de rol van begeleider/trainer van Matthew Miller (Daniel Magder) op zich te nemen. En hoewel Matthew de wens heeft om een grootheid in het boksen te worden en niet in het worstelen, is het een prima keuze om Steve Austin de rol van trainer te laten vervullen. Matthew is niet bepaald een held en kan wel wat goede begeleiding gebruiken. Net verhuisd naar een nieuwe omgeving en idem dito school heeft hij het niet makkelijk. Zonder vrienden heeft hij in het begin de grootste moeite om zijn draai te vinden op school en is hij regelmatig het slachtoffer van pesterijen. Grootste plaaggeest is Hector (Jaren Brandt Bartlett), een rotjoch eerste klas die het leven van Matthew er niet makkelijker op maakt. Dit verandert echter wanneer Matthew wat vrienden krijgt en daarnaast concierge Dan ontmoet die hem aanspoort om werk te maken van zijn diepgekoesterde wens om, in de voetsporen van zijn opa, te gaan boksen.

Dan ontfermt zich over Matthew en een vriendschap lijkt geboren. Het grootste deel van ‘Knockout’ draait dan ook om het trainen van de weinig getalenteerde en een beetje nerderige Matthew, iets wat bij voorbaat dan ook een kansloze missie lijkt. Met name in het begin is ‘Knockout’ een beetje doorbijten, de film opent niet sterk en de scène op school, met voor de hand liggende pesterijen en de stereotype karakters, zijn van een weinig inspirerend niveau. Wat dat betreft is het een kwestie van geduld voordat Dan in het verhaal betrokken raakt. Het is een beetje jammer dat Steve Austin niet echt de kans krijgt om zijn eigen vechtmoves te demonstreren. In plaats daarvan concentreert hij zich op het trainen van zijn pupil, waar hij als enige perspectief in ziet. Op een enkele uitzondering na zien we hem zelf niet aan het werk. In plaats daarvan is het Matthew die zich staande moet houden, zeker tegenover Hector wiens pesterijen als een rode draad door de film blijven lopen.

Hoewel ‘Knockout’ naar een redelijk voorspelbare ontknoping toewerkt en veel van de dialogen en problemen (zoals de slechte band tussen de puberende Matthew en zijn moeder en haar nieuwe vriend) lang niet even sterk zijn uitgewerkt, is het een film geworden die bij vlagen nog redelijk interessant is. Ondanks de beperkte acteurs en de weinige verrassingen die ‘Knockout’ je gedurende de 90 minuten voorschotelt, kabbelt het op momenten best lekker voort, en weet het met een redelijk bevredigend einde op de proppen te komen. Meer dan een tussendoortje voor fans van boksfilms of mensen die Steve Austin wel eens in een wat rustigere rol willen zien is ‘Knockout’ echter helaas niet geworden.

Martijn Scheepers

‘Knockout’ verschijnt donderdag 24 januari 2013 op DVD en is vanaf dinsdag 4 december 2012 te huur.