Knots (2004)

Regie: Greg Lombardo | 90 minuten | komedie | Acteurs: Scott Cohen, John Stamos, Annabeth Gish, Paulina Porizkova, Michael Leydon Campbell, Tara Reid, Stephanie Kurtzuba, Linda Larkin, Sarah Litzsinger, KaDee Strickland

Als je de ondertitel van de film leest, vraag je je af wat je toch van deze film moet verwachten. ‘A sex comedy with a twist’, is het een seksfilm of een comedy? Het laatste blijkt het geval te zijn. Als keurige Amerikaanse film, zie je nauwelijks bloot in ‘Knots’, terwijl de hele film toch draait om seks. Dit gegeven maakt de film paradoxaal. Het idee van het verhaal dat een vrije seksuele moraal niet altijd slecht hoeft te zijn, wordt in een vorm gegoten waarbij toch vooral geen bloot gezien mag worden.

De relatie tussen Dave (Scott Cohen) en Greta (Annabeth Gish) is behoorlijk ingekakt, als ze in het begin van de film zijn verhuisd naar een nieuw appartement. Dat deze relatie uitgeblust is blijkt wanneer Dave in een café de mooie Lily (Paulina Porizkova) tegenkomt. Ook Greta blijkt gecharmeerd van Lily. Als het stel met Dave’s vriend Jake (Michael Leydon Campbell) en Lily een dubbeldate hebben, belandt Greta niet lang daarna met Lily in bed. Door deze ervaring komt ze er achter dat ze lesbienne is en verbreekt de relatie met Dave. Echt verscheurd van verdriet lijkt Dave niet te zijn, meer verslagen. Dave volgt het advies van zijn vriend Cal (John Stamos) op, om eens seks te hebben met andere vrouwen. Hij blijkt daarbij dezelfde smaak te hebben als zijn vrouw.

De film is een slap aftreksel van series zoals ‘Sex and the City’, waarin de seksuele aspecten van relaties de kern zijn van de verhaallijn. In deze film is dat ook het geval. Het verhaal is echter ongeloofwaardig en niet interessant. Het feit dat Lily met Dave en met Greta naar bed gaat is tot daar aan toe. Dat haar collega’s in een van de laatste scènes ook interesse hebben in haar “diensten” gaat wel erg ver. Lily lijkt op dat moment meer op een prostituee dan op een succesvol zakenvrouw.

De enige acteur die ‘Knots’ nog enigszins de moeite waard maakt is John Stamos die Cal speelt. De rol van modefotograaf die zijn vriendin regelmatig bedriegt is hem op het lijf geschreven. Hij is het meest sexy karakter uit de film, terwijl deze rol eigenlijk aan Paulina Porizkova was toebedeeld. Haar acteerprestaties zijn niet voldoende om te overtuigen. Je kan merken dat ze model is, want in die rol blijft ze ook in de film hangen.

Uiteindelijk is ‘Knots’ een matige film, met een rammelend verhaal met mooie, maar verder niet bijster interessante acteurs. Het enige lichtpuntje in deze duisternis is John Stamos, die toch wel erg leuk is als vrouwverslindende modefotograaf.

Wietske Uneken