Kon-Tiki (2012)

Regie: Joachim Rønning, Espen Sandberg | 118 minuten | actie, avontuur, biografie, drama, geschiedenis | Acteurs: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen

‘Kon-Tiki’, de Noorse inzending voor de categorie beste buitenlandse film bij de Oscars, kreeg uiteindelijk een nominatie. Het beeldje ging naar het veelgeprezen ‘Amour’, maar dat neemt niet weg dat ‘Kon-Tiki’ zeker de moeite waard is om naar te kijken. De duurste film die Noorwegen tot nu toe maakte vertelt met liefde het verhaal van één van zijn beroemdste inwoners. Wetenschapper en avonturier Thor Heyerdahl voer in 1947 maar liefst achtduizend kilometer over de Grote Oceaan. Met vijf andere mannen vertrok hij van Peru naar Polynesië op een heel klein vlot om zo een theorie te kunnen bewijzen.

‘Kon-Tiki’ begint met een scène waarin we hoofdpersoon Thor Heyerdahl als kind zien springen op een los drijvend stuk ijs. Hij valt in het water maar wordt door een vriendje gered. Het is gelijk duidelijk dat we te maken hebben met een avontuurlijke jongen die het gevaar niet uit de weg gaat. Daarna zien we Thor met zijn vrouw Liv op het paradijselijke eiland Fatu Hiva, waar hij werkt als antropoloog. Heyerdahl probeert te bewijzen dat de eerste inwoners van Polynesië niet uit Azië afkomstig zijn maar uit Peru. Zijn theorie wordt niet geaccepteerd en Thor neemt een besluit. De inwoners van Peru hadden in het jaar 500 nog geen boten, maar wisten wél hoe ze een vlot moesten bouwen. Door op exact dezelfde wijze een vlot te bouwen van Balsahout  – een vlot dat hij vernoemde naar Inca-god Kon-Tiki – en de Grote Oceaan over te steken, wil hij zijn gelijk tonen. De expeditie is een krankzinnig idee, want de bemanning is compleet overgeleverd aan de grillen van de natuur. Ze kunnen nauwelijks sturen, de spanning neemt toe onder de onervaren mannen en als klap op de vuurpijl kan Thor ook nog eens niet zwemmen.

De film is groots opgezet en legt vaak de nadruk op de natuur met mooie shots van Noorwegen, Fatu Hiva en New York. Het grootste gedeelte van ‘Kon-Tiki’ speelt zich af op het vlot en valt daar iets te vaak in bekende momenten die we vaker zien in ‘lost at sea’ films: wilde dieren die soms vriendelijk dan weer gevaarlijk zijn, onderhuidse spanningen en een zware storm. Het voelt alsof de makers een lijstje hebben afgevinkt met situaties die in de film te zien moeten zijn. Acteur Pål Sverre Hagen is een typische boomlange Noor met felblauwe ogen. Hij weet de ambitie en wilskracht van Heyerdahl goed over te brengen. Maar hij  is op zijn best wanneer hij de bemanning negeert en op een bijna enge manier zijn zin doorzet. Ook de rest van de cast is goed met als uitschieter de mollige Anders Baasmo Christiansen. De film werd in twee versies opgenomen. De Noorse die alleen in Noorwegen te zien is en de Engelse die internationaal wordt uitgebracht. Ondanks het prima gesproken Engels van de Noren doet het wel afbreuk aan de authenticiteit en was het beter geweest als we ook hier de Noorse versie met ondertiteling te zien zouden krijgen.

‘Kon-Tiki’ is een bijna ongelofelijk verhaal over avontuur, vriendschap en ambitie. Hier en daar wordt er iets te veel gebruik gemaakt van standaardscènes die we vaker in het genre zien. Maar dat neemt niet weg dat de film genoeg boeit om je vanaf het eerste moment helemaal in het waargebeurde verhaal te zuigen en je te laten verbazen over deze indrukwekkende expeditie.

Shelley Eimers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 april 2013
DVD- en blu-ray release: 17 september 2013