Krampus (2015)

Regie: Michael Dougherty | 98 minuten | komedie, fantasie, horror | Acteurs: Toni Collette, Adam Scott, David Koechner, Allison Tolman, Conchata Ferrell, Emjay Anthony, Stefania LaVie Owen, Krista Stadler, Mark Atkin, Trevor Bau, Gideon Emery, Maverick Flack, Sophie Gannon, Ivy George

Hoewel  de lieflijke kerstdeuntjes aan het begin doen denken aan een zoetsappige familiefilm, wordt al vrij snel duidelijk dat ‘Krampus’ het over een compleet andere boeg gooit. Neem het openingsshot: in plaats van lachende mensen op pakjesjacht, zien we vooral boze en gestreste ouders die elkaar en het winkelpersoneel bijna naar het leven staan om die laatste felbegeerde kerstcadeaus voor hun kroost in de wacht te kunnen slepen.

De rest van ‘Krampus’ speelt zich vooral af rond de jonge Max en zijn bonte familie. Vaderlief Tom is een typische workaholic, de oudere zus een nukkige tiener en de moeder Sarah een meer zorgzaam type dat haar best doet om de schijn op te houden en het verplichte nummertje dat het kerstdiner is toch tot een bescheiden succes te maken. En dan is er nog de wijze, van oorsprong Duitse oma die zorgt voor de zoetigheid en het gebak op tafel. Maar het wordt pas echt leuk als de zus van Sarah met haar familie op bezoek komt voor het familiediner. Haar man Howard is een aartsrepublikein en lopende NRA-advertentie, de twee jongensachtige, op American football verzotte meiden van het stel zijn volleerde ettertjes en de jonge Howie Jr. zegt geen woord, maar verorbert intussen wel alles wat los en vast zit. Tot overmaat van ramp hebben de gasten ook nog de sarcastische en drankzuchtige tante Dorothy meegebracht. Na de nodige pesterijen van zijn nichtjes, gooit Max zijn oorspronkelijke wens – een Kerstmis zoals vroeger – uit het raam en laat hij de hoop en het kerstgevoel varen. Een grote fout, want op die manier roept hij Krampus op, een entiteit die heel wat ouder en grimmiger is dan de jolige Kerstman of onze Sinterklaas…

Na de obligatoire opening waarin we uitgebreid kennismaken met de wat clichématige karakters, komt er plotseling een zware sneeuwstorm opzetten die de stroom doet uitvallen. Vanaf dat moment begint het horrorfeest en wordt ‘Krampus’ pas echt interessant. De gruwelen openbaren zich in deze film zeker niet in conventionele gedaanten (het leger van Krampus bestaat onder meer uit dodelijke kerstelfen en kwaadaardige gingerbreadmannetjes), waardoor de film qua originaliteit best hoge ogen gooit.

‘Krampus’ maakt meer gebruik van props dan van CGI, een keuze die de film, zeker in combinatie met de fraaie sfeerbeelden, een authentieke uitstraling geeft. De figuur Krampus, die pas in een vrij laat stadium in vol ornaat zichtbaar wordt, is ook mooi en overtuigend gefabriceerd. Bloederig of supereng wordt de met humor doorspekte prent zelden, vermoedelijk de reden waarom ‘Krampus’ een leeftijdskeuring heeft gekregen van twaalf jaar en ouder.

‘Krampus’ is vermakelijk genoeg om uit te groeien tot een bescheiden kerstklassieker à la ‘Gremlins’ voor mensen die met de feestdagen op zoek zijn naar iets anders dan de gebruikelijke, doorgaans mierzoete kerstfabels.

Frank Heinen

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 december 2015
DVD-release: 27 april 2016