Kristen (2015)

Regie: Mark Weistra | 88 minuten | thriller, horror | Acteurs: Terence Schreurs, Poal Cairo, Jet Pagnier, Ronald Top, Howard van Dodemont

Regisseur Mark Weistra verkocht zijn videotheek en van de achtduizend euro die hij hiervoor kreeg, maakte hij de Nederlandse horrorfilm ‘Kirsten’ (2015). Nederland en horror is niet altijd een gelukkige combinatie: niet zelden zijn deze films eerder lachwekkend dan eng. Dit komt deels doordat de Nederlandse ervaring met fantastische films beperkt is, maar ook doordat de locaties, de acteurs en het spel herkenbaarder is. Van Californië willen we wel even geloven dat er op elke hoek een bijlmoordenaar staat of dat iedereen lid is van een satanische sekte. Maar zombies in de Hollandse polder werken alleen maar op de lachspieren. Kortom, Mark Weistra’s besluit een griezelfilm te maken, mag je gerust dapper noemen.

Wijselijk houdt Weistra − tenminste in het begin− de film klein: Kristen (Terence Schreurs) ruimt ’s avonds het café van haar vader op. Haar vriend is de auto aan het parkeren, maar blijft lang weg. Dan wordt ze opgebeld door een man die haar aan het lijntje houdt. En terwijl haar vriend maar niet komt opdagen, blijft de vreemde man bellen en confronteert haar met intieme informatie over haar verleden. Wat deze engerd van haar wil, wordt gaandeweg duidelijk terwijl het genre behoedzaam transformeert van slasher-film naar bovennatuurlijke spookhuishorror.

Aan actrice Terence Schreurs de taak om de kijker anderhalf uur geboeid te houden, want veel anders dan Schreurs krijgen we niet te zien. Dit lukt dankzij prima spel van Schreurs en een zorgvuldige spanningsopbouw. Daarnaast speelt Weistra veel met verschillende camerastijlen; dat werkt ook, maar wordt op den duur een beetje rommelig. Dat geldt ook voor de muziek die soms alle kanten lijkt op te schieten.

Dat ‘Kirsten’ meer wil zijn dan een rechttoe-rechtaan slasher-film − oftewel brute moordenaar terroriseert meisje − is zowel een kracht als een zwakte van ‘Kristen’. Een kracht, omdat de metafysische plot meer tot de verbeelding spreekt en het helpt zeker doordat het een mogelijkheid biedt telkens een nieuw puzzelstukje toe te voegen die het verhaal weer een andere kant opstuurt. Maar het is ook een zwakte, omdat het niet helemaal recht doet aan die heldere opzet waarmee ‘Kristen’ van start gaat. Meer naar het einde begint de film zichzelf te overschreeuwen. Het mag dan wel gebruikelijk zijn in het spookhuisgenre om alle registers open te trekken, maar hier gebeurt dat zelfs letterlijk wanneer het kerkorgel gezwollen de geluidsband komt opstoken.

Mark Weistra is erin geslaagd een Nederlandse horror te maken die niet lachwekkend maar −zoals je mag verwachten− spannend is en af en toe ook een beetje eng. Dat is, gezien het bescheiden budget, geen geringe prestatie, ook al zijn het, in het horrorgenre, opvallend vaak de kleinere producties die de aandacht trekken.

Alberto Ciaccio

Van eind april 2016 tot half juni 2016 is ‘Kristen’ te zien in eenmalige voorstellingen door het hele land. ‘Kristen’ verschijnt dinsdag 21 juni 2016 op DVD, blu-ray en VOD.