Kroeskop (2006)

Regie: Dorothée van den Berghe | 10 minuten | drama, korte film | Acteurs: Roshni van de Veer, Anneke Blok, Bert Geurkink, Amanda Griffioen, Romy Krommert, Stephanie Koene

Iedereen weet het – en vast uit eigen ervaring: kinderen kunnen keihard zijn als het gaat om uiterlijkheden van leeftijdsgenootjes. Flaporen, een opvallende neus of een gezicht vol jeugdpuistjes: het kan rampzalig zijn als je er mee gepest wordt. In 2006 werden in het kader van het project Kind en Kleur van het Nederlandse Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties scenaristen en regisseurs uitgenodigd een film te maken met als thema de belevingswereld van kinderen uit andere culturen die bij ons leven. Dorothée van den Berghe (regie) en Klaartje Dullemond (scenario) maakten het bijzonder vermakelijke en ontroerende ‘Kroeskop’.

De geadopteerde Hanneke staat op het punt een grote stap in haar leven te zetten: ze gaat naar de middelbare school. Dat betekent onder andere kaftpapier kopen! Op weg naar de stad fietst ze achter een groepje meisjes (die onderling nauwelijks van elkaar verschillen) en vangt ze de hatelijke opmerking over haar haar op (het lijkt wel ontploft!). Zich hevig schamend besluit ze in de stad haar prachtige haardos te laten ontkroezen, maar op de terugweg wordt ze overvallen door een fikse regenbui en is ze weer terug bij af. Elke andere poging haar haar glad te krijgen (zware boeken er op, strijkbout…) mislukt.

‘Kroeskop’ vertelt een herkenbaar verhaal, maar is erg origineel in de uitvoering. De humor zit ‘m in de blikken en gezichtsuitdrukkingen van de personages, niet in de dialogen. De film is op enkele gesprekken na namelijk vrijwel dialoogloos, wat de sfeer ten goede komt. Ook de cameravoering is erg sterk. Het is daardoor of het in beginsel clichématige verhaal met een nieuw kaftpapiertje, roze met witte stippen uiteraard, een nieuw leven heeft gekregen. Erg leuk!

Monica Meijer

‘Kroeskop’ verschijnt dinsdag 25 mei 2010 als extra op de DVD van ‘My Queen Karo’.