Kroko (2002)

Regie: Sylke Enders | 92 minuten | drama | Acteurs: Franziska Jünger, Alexander Lange, Hinnerk Schönemann, Danilo Bauer, Harald Schrott, Anja Beatrice Kaul, Kimberley Krump, Sabrina Braemer, Heidi Bruck, Jonny Chambilla, Inga Dietrich, Marlene Warnstedt, Doro Kaminski

Het verhaal dat zich afspeelt in de wijk Wedding in Berlijn gaat over de sociale problemen onder jongeren, die zich vervelen en geen toekomstperspectieven zien. Zij zijn lid van bendes die elkaar terroriseren, maar ook onderling maken zij elkaar hetleven zuur. Rebelse praktijken zijn de orde van dag en al dan niet onder invloed van drank of drugs zoeken ze naar mogelijkheden om zich af te zetten tegen de maatschappij. Wanneer je probeert om op het rechte pad te blijven of uit het leventje wil stappen, hoor je er niet (meer) bij.

‘Kroko’ kenmerkt zich door een authentieke en pakkende sfeer en goede uitgewerkte karakters. Misschien zijn de karakterontwikkelingen in een aantal gevallen zelfs teveel uitgewerkt. Het is daardoor met bijvoorbeeld het personage van Julia niet eenvoudig om binnen de tijdsduur van de film een natuurlijke ontwikkeling in beeld te brengen. Naarmate het einde van de film nadert, worden er sprongen gemaakt, die puur door tijdsdruk zijn veroorzaakt. Dat dit dan ook nog deels afbreuk doet aan het geheel dat zorgvuldig is opgebouwd gedurende het eerste deel van de film is zuur.

Alles draait om Julia. Zij staat centraal in het verhaal, maar ook de actrice die haar rol vertolkt staat in het middelpunt. Het is dé film van hoofdrolspeelster Franziska Jünger . Met haar stoïcijnse, kille en afstandelijke blik kijkt zij haar medespelers en de kijker strak in de ogen. Een ijzige blik die je niet gauw zult vergeten. Haar optreden is daarmee ook sterk bepalend voor de sfeer van de film. Aan de ene kant is het natuurlijk een meer dan voortreffelijke acteerprestatie, maar aan de andere kant geeft zij haar medespelers jammer genoeg geen kans om tegenwicht te geven. Of haar collega-acteurs dit zouden kunnen valt gezien de zeer uiteenlopende acteerniveaus overigens nog te betwijfelen.

‘Kroko’ is een film waar Sylke Enders tot tweemaal toe haar tanden in heeft gezet: in 2000 als korte film en afstudeerproject en in 2002 als speelfilm. Het resultaat is een interessante film waarbij de kijker de vraag voorgelegd wordt of je van deze jongeren zou kunnen houden.

Lodi Meijer