Kruistocht in spijkerbroek (2006)

Regie: Ben Sombogaart | 124 minuten | oorlog, avontuur, familie, fantasie | Acteurs: Michael Culkin, Alexander De’Ath, Jan Decleir, Joe Flynn, Benno Fürmann, Oliver Hoare, Amy Jenkins, Jake Kedge, Udo Kier, Ulli Kilnalzik, Herbert Knaup, Stephanie Leonidas, Ryan Nelson, Wesley Nelson, Chris Roebuck, Robert Timmins, Janieck van de Polder, Emily Watson   

Het jeugdboek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van schrijfster Thea Beckman verscheen voor het eerst in 1974. Het kinderboek heeft sindsdien een aantal belangrijke prijzen mogen ontvangen. De inmiddels overleden schrijfster heeft voor dit boek naast de Gouden Griffel ook de Europese prijs voor beste historisch jeugdboek gewonnen. ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ is inmiddels een ware klassieker die nu nog steeds door kinderen wordt gelezen. Op scholen wordt het boek zelfs als lesmateriaal gebruikt. ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ vertelt over de vijftienjarige jongen Dolf die via een tijdreismachine per ongeluk in de Middeleeuwen belandt. Daar reist hij mee met de kinderkruistochten onder leiding van koning Nicholaas en priester Anselmus. Door met de grote groep kinderen mee te reizen hoopt hij een weg terug naar huis te vinden.

De verfilming van Thea Beckmans ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ is de zevende speelfilm van regisseur Ben Sombogaart. In 2004 had de cineast een enorm succes met de voor een Oscar genomineerde film ‘De Tweeling’. Na die film heeft hij zich volledig op dit nieuwe project gestort. Het verfilmen van ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ kwam in 1998 al ter sprake, maar toen was de gedachte dat het niet zou lukken. Anno 2006 is Sombogaart het toch gelukt. Het script is eerst door een Amerikaanse scenarioschrijver vertaald tot een twee uur durende film. Na wat wijzigingen door twee Belgische scenarioschrijvers is deze film er uit voort gekomen. Omdat de film voor Nederland te groot en duur zou zijn, is het een Nederlands, Belgisch en Engelse productie geworden, die in meerdere landen in Europa is opgenomen

Er wordt alleen Engels gesproken in de film, maar er komt ook een Nederlands gesproken versie in de bioscoop. Onder de naam ‘Crusade in Jeans’ zal deze film een internationale release krijgen. In kleine bijrollen zien we de Belgische acteur Jan Decleir en de Nederlandse Jack Wouterse. De moeder van Dolf wordt vertolkt door Emily Watson (‘Red Dragon’). Haar rol is groter geworden dan in het boek.

Het leuke aan het verhaal zijn de contrasten tussen het heden en de Middeleeuwen. Wanneer een jongen dreigt te verdrinken, redt Dolf hem uit het water. Eenmaal op vaste land reanimeert hij hem. Terwijl Dolf dit ziet als een normale daad, beschouwen de andere kinderen dit als een wonder. Zo komen er nog meer situaties naar voren die nu normaal zijn voor Dolf, maar voor die tijd niet te begrijpen zijn.

Dolf belandt in de Middeleeuwen met zijn voetbalshirt van het Nederlands elftal aan en een vest van Nike. Dolf heeft zelfs zijn iPod, mobiele telefoon en horloge bij zich. Wanneer hij zijn muziek laat horen aan zijn vriendin Jenne, schrikt zij zich rot bij het horen van de harde rockmuziek. Dit levert een aantal grappige scènes op die de verschillen tussen heden en verleden duidelijk laten zien.

Tijdens zijn reis met de kinderen naar Jeruzalem wordt Dolf geconfronteerd met dood, hongersnood, religieuze waanzin en liefde. Allemaal interessante thema’s die Sombogaart goed uitwerkt.

Het resultaat is een leuke, goed gemaakte film waarin de Middeleeuwen wordt weergegeven vanuit het oogpunt van kinderen. ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ verdient zeker een internationale release. De acteurs spelen allemaal degelijk en leveren een positieve bijdrage aan de film. Hoofdrolspeler Dolf wordt vertolkt door Joe Flynn, een Britse acteur die de film goed weet te dragen. Regisseur Ben Sombogaart heeft een film afgeleverd die een breed publiek zal aanspreken, zowel jong als oud zullen plezier beleven aan deze familiefilm.

Marvin Heineman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 november 2006