Kuessipan (2019)

Recensie Kuessipan CinemagazineRegie: Myriam Verreault | 117 minuten | drama | Acteurs: Brigitte Poupart, Étienne Galloy, Yamie Grégoire, Sharon Ishpatao Fontaine, Martin Desgagné, Douglas Grégoire, Roselyn Fontaine, Mike Innu Papu Mckenzie, Billy-Jack Jourdain, Cédrick Ambroise, Mikupishan Poirier, Caroline Vachon, Anniss Desterres

Op het platteland van Québec, in het Franstalige deel van Canada, wonen Inuit en blanke Canadezen samen. Veel werk is er niet, wel traditionele sociaal-economische problemen als onthechting van een oorspronkelijke bevolkingsgroep. De vriendschap tussen de Inuit-tieners Mikuan (Fontaine) en Shaniss (Grégoire) staat echter centraal in dit drama van Myriam Verreault – vooral bekend als documentairemaker.

‘Kuessipan’ (‘Het is jouw beurt om het verhaal te vertellen’) is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2013 van de Canadese schrijfster Naomi Fontaine (tevens scenario). Kabbelend door tienerlevens in een streek waar weinig omhanden is, volgen we onder meer de toenadering van de beide dames tot hun blanke vriendjes. Er is wat nuance in de milieus – de een komt uit een stabiel gezin, de ander niet, de een is halfbloed, de ander niet; dat maakt het heden er niet rooskleuriger op.

Er wordt een joint gerookt waarbij een brandje ontstaat, er is seks en Netflix; er huilt een baby, er valt een klap – typische tienerlevens aan de onderkant van de samenleving, ondersteund door stemmige muziek. Een intieme sfeer in een documentaire setting. Verreault is duidelijk een acteursregisseur. Af en toe wat dreiging, de blik van de regisseur blijft teder. Misschien te teder, maar Verreault wil niet meer dan het verhaal van een minderheid respectvol in beeld brengen.

Wat moet je dan? Een verwend filmpubliek tevreden stellen? Mensenkennis heeft Verreault wel, en die toont ze best in situationele omstandigheden: de reactie van Mikuan als haar vriendje haar naam met een mes in het hout kerft als verovering, een familiediner waarbij iets te hard wordt gelachen. De dramatische opbouw is zoals vaker in docudrama beperkt, zo ook in ‘Kuessipan’. Er is een professioneel filmmaker aan het werk in de casting en montage, er is geen ontwikkeling die beklijft.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 september 2021