Kung Fu Panda 4 (2024)

Recensie Kung Fu Panda 4 CinemagazineRegie: Mike Mitchell | 94 minuten | animatie | Nederlandse stemmencast: Martijn Fischer, Rik Felderhof, Linda Wagenmakers, Lucretia van der Vloot, Patty Brard, Kwok One, Phi Nguyen | Originele stemmencast: Jack Black, Awkwafina, Bryan Cranston, James Hong, Ian McShane, Ke Huy Quan, Dustin Hoffman, Viola Davis

Na acht jaar is DreamWorks weer terug met een nieuw deel in de succesvolle Kung Fu Panda filmreeks. In dit vierde deel gaat Po verder met zijn zoektocht naar de diepste betekenis van Kung Fu, iets waar hij al vanaf de eerste film naar op zoek is. Dit doet hij wederom met behulp van Master Shifu, maar Po moet het nu stellen zonder de Furious Five. Po wordt echter wel vergezeld door een nieuw personage, de vos Zhen, die gespeeld wordt door Awkwafina.

‘Kung Fu Panda 4’ begint met Master Shifu die Po vertelt dat hij op zoek moet gaan naar een nieuwe drakenkrijger. Dit aangezien Po de spirituele leider van de vallei van de vrede wordt. Deze zoektocht loopt echter niet vlekkeloos. Ondertussen komt er in een ander deel van China een gevaarlijke slechterik op, een kameleon die kan veranderen in ontelbaar veel verschillende gedaantes. Bijvoorbeeld Tai Lung, de tijger die Po in de eerste film versloeg. Daarbij wordt er ook een nieuw personage geïntroduceerd. In plaats van de Furious Five helpt de dief Zhen Po nu de kameleon te verslaan.

Jack Black keert terug als Po, en doet dit met verve. Hij weet, net als in de eerste delen, veel leven en gevoel in zijn stem performance te leggen. Daarnaast keren Dustin Hoffman, Bryan Cranston, James Hong en Ian McShane terug in hun rol. Ook worden er een aantal nieuwe acteurs aan de cast toegevoegd. Zo speelt Awkwafina de vos Zhen, geeft Ke Huy Quan stem aan Han het schubdier en speelt Viola Davis de slechte kameleon. En met name Davis springt er bovenuit in haar stemprestaties. Ze maakt het personage doodeng. Zo weet ze in de scène waarin ze haar motieven blootlegt je kippenvel over je hele lichaam te geven. Ze maakt van de kameleon de meest angstaanjagende antagonist van de franchise tot nu toe.

Het verhaal van ‘Kung Fu Panda 4’ is niet superorigineel of vernieuwend, maar dat stoort geen moment. De film heeft een duidelijk doel, en dat is een avontuurlijke animatiefilm zijn voor het hele gezin, en daar slaagt het in. Acteurs als Viola Davis en de terugkerende Ian McShane maken de slechteriken oprecht eng en dit is dan ook een van de sterkste aspecten van de film. Ook heeft de film een leuke soundtrack. Zo wordt er tijdens een achtervolgingsscène een versie van het nummer Crazy Train van Ozzy Osbourne gespeelt en zingt Black tijdens de aftiteling de wereldhit ‘Hit me baby one more time’ van Britney Spears.

Kortom, ‘Kung Fu Panda 4’ is entertainment voor de hele familie. Met een spannend verhaal, goede stemacteurs en een leuke soundtrack weet het weer voor de volle 94 minuten te vermaken. DreamWorks geeft hiermee een waardig vervolg aan haar beste franchise en hopelijk is dit vierde deel nog niet het laatste in de reis van Po.

Tom Holtackers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 20 maart 2024