Kus me zachtjes (2012)

Regie: Anthony Schatteman | 16 minuten | korte film, drama, komedie | Acteurs: Ezra Fieremans, Tim Bogaerts, Marijke Pinoy, Mark van Eeghem, Luc van Autreve, Flor van Severem, Jasper Provijn, Jan Ghysels, Lisa Vermaercke, Clara Vermaercke

Aanvankelijk dachten we dat ‘Kus me zachtjes’ een olijke farce zou worden. De hilarische beginscène zit daar zeker voor iets tussen. Een dubieuze charmezanger brengt voor een bejaard publiek één van z’n meezingers. Het blijkt te gaan om de vader van Jasper. Deze tiener zit met een probleem waarover hij thuis niets kan vertellen. Bovendien krijgt hij het op school ook nog eens hard te verduren. Later  leren we dat het pestgedrag van sommige medestudenten te maken heeft met de geaardheid van Jasper.

Aan z’n vader moet Jasper zeker niet vertellen dat hij op jongens valt. Als die überhaupt al oren heeft naar de besognes van zoonlief. De man steekt liever energie in een carrière als zanger. Het enige publiek dat hem lust vertoeft doorgans in rusthuizen. Maar dat lijkt hem niet te deren. Moeder bedoelt het allemaal goed maar is ondertussen verslaafd aan onnozele belspelletjes. Jasper trekt zich uit de slag en hoopt op enig begrip. Dat leidt hem uiteindelijk naar een gedurfde actie tijdens een optreden van zijn vader.

Die laatste scène ontleedt ook meteen op geweldige wijze de filmtitel en laat ‘Kus me zachtjes’ op juiste manier afsluiten.  Bewonderenswaardig is ook de manier waarop Ezra Fieremans zich staande houdt tussen doorgewinterde acteurs als Marijke Pinoy en Marc Van Eeghem.
Anthony Schatteman weigert om zijn boodschap in de strot van de kijker de rammen. De aanpak is sober maar efficiënt. Verwacht dus geen schokeffect maar wel een beminnelijk gedicht.

Jochem Geelen

‘Kus me zachtjes’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).