L’apparition (2018)

Recensie L'apparition CinemagazineRegie: Xavier Giannoli | 140 minuten | drama | Acteurs: Vincent Lindon, Galatéa Bellugi, Patrick d’Assumçao, Anatole Taubman, Elina Löwensohn, Claude Lévèque, Gérard Dessalles, Bruno Georis, Alicia Hava, Cancide Bouchet, Marie-Hélène Aubert, Aurore Broutin, Geoffroy De La Taille, Sandrine Ferraro, Cidney Khosta, Marc Raffray, Axelle Simon

Journalist Jacques (gespeeld door de iconische Fransman Vincent Lindon) is ziek thuis, hij heeft kort geleden zijn collega en vriend verloren door een bomaanslag bij een opdracht in Syrië. Jacques heeft er iets aan zijn gehoor aan overgehouden: een van tijd tot tijd opspelende fluittoon, evenwichtsstoornis en hoofdpijn; hij krijgt oordruppeltjes en moet rust houden. Dat laatste valt hem zwaar, hij wil weer aan de slag, en bij toeval — zo lijkt het — vraagt het Vaticaan hem om een melding van de verschijning van de maagd Maria in een dorpje in Frankrijk te onderzoeken. Maria zou zich daar hebben getoond aan een tienermeisje; het dorp is inmiddels een bedevaartsoord voor pelgrims en het meisje Anna wordt als een heilige vereerd. Het Vaticaan raakt zijn grip op deze gemeente kwijt en de verering wordt commercieel uitgemolken.

Regisseur Xavier Giannoli onderzoekt in ‘L’apparition’ zijn eigen standpunten ten opzicht van het geloof en religie in een door en door technologische wereld. In het idee dat door gedegen wetenschappelijk onderzoek kan worden aangetoond of een wonder waar is — waarmee dus ook het bestaan van God wordt bevestigd — of niet, schuilt volgens hem een poëtische schoonheid. Die poëzie voelen we terug in ‘L’apparition’, het is een mooie, rustige film, die ons meeneemt naar een wereld waarin geloof en wetenschap zich niet alleen moeizaam, maar ook ongebruikelijk tot elkaar verhouden. Stof tot nadenken dus, fraaie beelden, een uiterst sfeervolle geluidsband, en sterk spel van de acteurs met bijzondere vermelding van opkomend talent Galatéa Bellugi, die Anna speelt.

Daarnaast is ‘L’apparition’ ook een onderkoelde vertelling van een onderzoeksproces en intrige. Alleen de vorm waarin Giannoli dit giet komt niet helemaal ten goede aan de intrige, of andersom, de intrige komt niet ten goede aan de vorm. ‘L’apparition’ start sterk als sfeervol psychologisch drama met ondertonen van een thriller, maar beweegt zich dan besluiteloos richting de ontknoping van Jacques’ onderzoek, die nodeloos gecompliceerd aanvoelt en halfslachtig wordt gekoppeld aan de uitgangspunten waarmee de film start.

Alberto Ciaccio

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 juli 2018
DVD-release: 22 november 2018